Personalul didactic de conducere, indrumare si control poate fi degrevat partial de la norma didactica in conformitate cu normele aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale,elaborate cu consultarea federatiilor sindicale din invatamant.
In cazul in care personalul este degrevat, primeste drepturile salariale , sporurile si indemnizatiile pentru functia in care este incadrat.
Prevederi legale referitoare la degrevarea personalului didactic sunt cuprinse in OUG 14/2013 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011.
Un proiect de ordonanta de urgenta propunea in 2013 degrevarea directorilor de institutii de invatamant de obligatia de a preda, insa in urma consultarilor intre reprezentantii din Educatie s-a ajuns la concluzia ca masura ar general angajari masive si cheltuieli in sistem, deoarece sunt peste 18.000 de directori si directori adjuncti la nivel national.
De aceeasi masura ar fi urmat sa beneficieze si dascalii-sindicalisti, care participa la activitati de monitorizare.
"Este vorba de degrevare totala sau partiala, aceasta din urma deja exista in sistem. Directorii de gradinita cu program prelungit ar putea beneficia de degrevare totala, dar in cazul directorilor de scoli gimnaziale si licee, daca i-am scuti total de ore, ar insemna sa angajam noi profesori care sa acopere acea norma, ori vorbim de circa 6.500 de directori. Degrevarea partiala inseamna mai putini profesori angajati, deci mai putini bani cheltuiti, dar oricum lucrul acesta se face deja", explica la acea vreme secretarul de stat din invatamant, Stelian Fedorca.
Tana Gheorghiu 09 Iul. 2015 08:02:22
directoarele de gradinita au un minim de munca la secretariat, aceasta munca o fac administratorul si contabilul.Pe scut nu au examene nationale, nu au admitere, nu au diplome, nu au adeverinte.
Au SIIIR pe care il face contabilul si adeverinte pt cadre, care sunt facute fie de ei, fie de contabil.
Sa treaca la catedra. Comparam munca unui director de scoala cu 8 ore de predare, care are 1000 de elevi si 60 cadre didactice cu munca doamnei directoare de la gradi?
Paraschiv Gabriela 09 Iun. 2015 09:02:23
Acesti profesori nu isi fac orele si alea putine pe care le au, iar copii sunt bulversati de inlocuirea lor cu alt profesor.Bate Gabriela 09 Iun. 2015 08:33:46
Apreciem faptul ca,in sfarsit,cineva are in vedere faptul ca directorii de gradinite cu personalitate juridica fac si toata munca de secretariat in unitatea scolara,pe scurt,ca este imposibil un management de calitate fara degrevare.