Potrivit initiatorilor, modificarea adusa legii amintite reprezinta o masura de incurajare a natalitatii, orientata in special catre populatia activa, "bine ancorata la mediul economic si cultural".
"Propunerea este de a considera perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani, ca o perioada de neintrerupere a vechimii de zece ani, necesara sporului de stabilitate, care se acorda dupa implinirea a zece ani de activitate neintrerupta in invatamant, se calculeaza prin aplicarea procentului de 15% la salariul de baza si devine baza de calcul pentru celelalte sporuri si drepturi salariale", precizeaza initiatorii.
Potrivit acestora, este "nedrept" ca femeile care dau nastere unui copil si stau in concediu pentru cresterea si ingrijirea lui sa nu beneficieze de o exceptie in stabilirea vechimii de zece ani de activitate neintrerupta necesara pentru a beneficia de sporul de stabilitate.
"Cresterea natalitatii trebuie sa fie o prioritate nationala iar, in consecinta, femeile care dau nastere copiilor trebuie sprijinite. Aceasta masura nu va dezechilibra bugetul de stat, dar poate incuraja natalitatea in randul populatiei active a Romaniei", mai arata initiatorii potrivit expunerii de motive.
Acestia adauga ca populatia Romaniei a scazut cu 4,5% in perioada 1997-2007 de la 22.582.000 locuitori la 21.565.000. Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Ildi Solyom 11 Iun. 2016 23:40:17
Exista o categorie de profesori, trecuti de 40 ani, din care fac si eu parte, care datorita faptului ca am fost profeori suplinitori ani si ani, avem intreruperi in cartea de munca, in perioadele de somaj, cand am ramas fara post. In cazul meu,ultima intrerupere a fost in anul scolar 2011=2012. Mentionez ca sunt profeosr din 1991, si nu am lucrat niciodata in alt domeniu, si totusi, avand peste 23 vechime in invatamant, nici la ora actuala nu beneficiez de sporul de stabilitate in invatamant, ceea ce este total ilogic. Conform legilor in vigoare, numaratoarea pentru cei 10 ani neintrerupti in invatamant, ar reincepe din 2012, asadar, in 2022 as beneficia si eu de acest spor. Ce parere aveti, dlor senatori? cu 5 ani inainte de pensie si cu 33 ani vechime efectiva in invatamant, voi indeplini conditiile acestui spor de stabilitate in invatamant! Salariul meu net este sub 1400 roni... nu sunt diriginta, nu am ore suplimentare si am doar definitivatul, nu din vina mea, ci datorita posturilor netitularizabile .. de 2 ori m-am aflat inaintea ex pt gr 2 si am ramas fara post, inaintea inspectiei finale. Foarte multe inechitati. M-as bucura sa primesc un raspuns coerent, deoarece mi se pare ca in situatia mea, si nu sunt singura, nici noua lege a salarizarii nu va schimba nimic, altfel in aceasta propunere legislativa care modifica Legea nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizare in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, s-ar fi precizat ca nici somajul nu reprezinta o intrerupere, sau daca da, sa nu se reia de la 0 numaratoarea,ci sa se continue. Va rog sa luati in considerare situatia prezentata. Cu stima, S.I.