Codul Etic pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar va fi finalizat pana la sfarsitul anului, au anuntat reprezentantii ministerului Educatiei.
"Strategia anticoruptie a fost aprobata pe 30 septembrie de Remus Pricopie, iar acum au loc discutiile pentru Codul Etic. Consider ca este mai bine sa avem un demers foarte riguros incat la sfarsitukl acestui an scolar sa avem un Cod de Etica aprobat. Astfel, la inceputului noului an scolar, vom avea un nou Cod de Etica ce va stabili ce poate si ce nu poate sa faca un profesor in ceea ce priveste normele de conduita la scoala", a declarat Gabi Ispas.
Acest cod va fi valabil 20-30 de ani. Un Cod etic trebuie sa fie imbunatatit ori de cate ori este nevoie, cand apar experiente noi, sustine Valentin Muresan, director al Centrului de Cercetare in Etica Aplicata si profesor la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti.
"Situatia anilor '90 a fost destul de fluida din toate punctele de vedere, legislativ, juridic. Sa nu uitam ca noi inca mai pastram mentalitati dinainte de '89, dar suntem intr-un proces in care societatea incepe sa se modernizeze, sa se aseze", explica reprezentantii din Educatie.
"Prin Educatie, noi cream caractere sau monstri. In 2013 am avut cel mai mare sondaj facut pe teme educationale din '90 incoace si am aflat ca foarte multi nu mai percep "cadourile" ca pe o chestiune nelegala", a explicat Ispas. El a mai spus ca este un lucru normal sa dai un simbol al recunostintei (o floare, o cutie de bomboane), dar asta ca un gest de recunostinta.
"In schimb, cand auzi in prima zi de scoala ca profesoara cere o lista cu ce se ocupa parintii ca sa le transmita ca trebuie sa cumpere pentru clasa un calculator, un videoproiector, atunci nu mai este in regula", a mai spus Ispas.
Popa 24 Apr. 2014 10:08:52
Penibil ! Nu asta este adevarata cauza pt. ca invatamintul a ajuns atit de jos. Ar fi bine ca cei care conduc invatamintul sa se uite in ograda lor. Pt. coruptie sunt legi suficiente trebuie doar aplicate nu mai este necesar un Cod.