Codul de etica al cadrelor didactice a fost (re)adus in actualitate odata cu scandalul colectarii fondului clasei, izbucnit in urma mediatizarii unor imagini in care invatatoarea Dana Blandu de la Scoala 10 din Capitala le cerea parintilor bani pentru cadouri de Craciun.
Elaborarea unui cod de etica in invatamant a inceput in urma cu cativa ani, insa s-a oprit la stadiul de proiect, pentru ca prioritate a avut Strategia anticoruptie in educatie, aprobata printr-un ordin al Ministerului Educatiei in 2013.
Strategia se refera la Codul etic pentru invatamantul preuniversitar, Codul de referinta al eticii si deontologiei universitare, precum si la monitorizarea activitatii Consiliului National de Etica pentru Invatamantul Preuniversitar si a Consiliului de etica si management universitar.
"Raportul de Progres al Comisiei Europene din iulie 2012 mentiona ca domeniile cheie de risc care trebuie avute in vedere in educatie sunt investitiile in infrastructura scolara si coruptia in cadrul sistemului de examinare in scoli si al sistemului de acordare a diplomelor in unitatile de invatamant superior. (...) Strategia presupune implementarea codurilor etice, imbunatatirea mecanismelor de control administrativ si a celor de sanctionare, remedierea vulnerabilitatilor specifice", se arata in strategie.
Aceasta mai arata ca pentru a preveni coputia in educatie, "trebuie identificate si remediate riscurile si vulnerabilitatile specifice sectorului, pornind de la asigurarea transparentei in procesele de inscriere, admitere, transfer si absolvire a elevilor in sistemul de invatamant".
Pe de alta parte, pentru asigurarea unor examene corecte, strategia nationala face referire la monitorizarea video si audio a concursurilor si examenelor nationale organizate in sistemul educational. Astfel, fiecare unitate trebuie sa dispuna de camere video, sisteme audio si sa monitorizeze numarul de incalcari ale prevederilor metodologiei de organizare si desfasurare a examenelor nationale.
Printre activitatile indicate in acest context de inspectorul scolar general al Capitalei, Constantin Traistaru, se numara:
- inscrierea la gradinita si la clasa pregatitoare;
- constituirea claselor la inceput de an scolar;
- transferul elevilor;
- activitatea scoala dupa scoala;
- meditatii particulare cu elevii de la clasa;
- constituirea fondului comitetului de parinti;
- organizarea optionalelor, materialele auxiliare, respectiv culegeri distribuite in scoli, caz in care profesorii se transforma in agenti comerciali;
- concursuri cu plata - daca asociatiile de parinti sustin astfel de actiuni, atunci isi asuma responsabilitatea acestora;
- organizarea banchetelor la sfarsit de an scolar sau de semestru, cat si examenele nationale, cele de
definitivat si de
titularizare;