Deducere personala 2023: Aveti copii minori in intretinere? Acordarea deducerilor se face dupa reguli noi

de Portal Invatamant la 10 Ian. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducere personala 2023: Aveti copii minori in intretinere? Acordarea deducerilor se face dupa reguli noi10Ian.2023

In 2023, deducerile personale se acorda salariatilor dupa noi reguli prevazute de Codul Fiscal.

Asadar, parintii copiilor cu varsta pana in 18 ani si care frecventeaza o institutie de invatamant pot beneficia de 100 lei lunar deducere personala suplimentara pentru fiecare copil, indiferent de venitul obtinut de acestia. Atentie, beneficiul este acordat doar unuia dintre parinti.

Ce este deducerea personala 


Conform OG 16/2022 s-a stabilit ca, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, deducerea pentru salariati, care este o suma cu care se micsoreaza baza impozabila la veniturile salariale pentru ca, in final, salariatul sa nu mai plateasca asa de multi bani la stat, sa aiba doua componente:

 
- deducerea personala de baza
- deducerea personala suplimentara
 

Deducere personala de baza in 2023


Deducerea personala de baza se acorda salariatilor care au un venit brut lunar de pana la 2.000 lei peste nivelul salariului minim garantat in plata (salariul minim actual fiind de 3.000 lei). Deducerile personale de baza se stabilesc potrivit urmatorului tabel:


 

Deducere personala suplimentara 2023


Deducerea personala suplimentara se acorda salariatilor astfel:
 
- 15% din salariul de baza minim brut pe tara pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara;
 
- 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 de ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui (adoptatorului, celui ce il are in plasament sau tutela) care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
 
Pentru a beneficia de deducere personala suplimentara, parintele trebuie sa prezinte angajatorului documentul care atesta inscrierea copilului la scoala/ gradinita/ cresa si o declaratie pe propria raspundere semnata de celalalt parinte din care sa reiasa ca nu beneficiaza de deducerea personala suplimentara de 100 lei lunar.
 

Cod Fiscal deducere personala


In 2023, acordarea deducerilor personale se face conform prevederilor din OG nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iata ce prevede Articolul 77 din OG nr. 16/2022:
 

Art 77. Deducere personala
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a), alin. (2) si (2^1) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
 
(2) Deducerea personala cuprinde deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara si se acorda in limita venitului impozabil lunar realizat.
 
(3) Deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului. In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara.
 
(4) Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de pana la nivelul prevazut la alin. (3) inclusiv, deducerile personale de baza se stabilesc potrivit tabelului de mai sus.

(5) Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(6) In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala de baza se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentand deducerea personala de baza se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea caruia/carora se afla acestia.

(7) Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului sunt considerati intretinuti.

(8) Suma reprezentand deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele aflate in intretinerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabila din anul fiscal in care acestea au fost intretinute. Perioada se rotunjeste la luni intregi in favoarea contribuabilului.

(9) Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 m^2 in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m^2 in zonele montane.

(10) Deducerea personala suplimentara se acorda astfel:

a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul prevazut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

(11) Prin parinte, in sensul alin. (10) lit. b), se intelege: parintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii in incredintare in vederea adoptiei, persoana care are in plasament copilul sau in tutela, persoana desemnata conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(12) In cazul in care copilul este intretinut de ambii parinti, deducerea personala suplimentara prevazuta la alin. (10) lit. b) se acorda unuia dintre parinti prin prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar.

(13) In situatia in care parintele desfasoara activitate la mai multi angajatori, in plus fata de documentele prevazute la alin. (12), parintele care beneficiaza de deducerea personala suplimentara prevazuta la alin. (10) lit. b) are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de deduceri de la un alt angajator.

(14) Deducerea personala determinata potrivit prezentului articol nu se acorda personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, potrivit legii.


Deducere copil: ce acte va trebuie, unde le depuneti si pana cand


Conform mentiunilor anterioare, parintii care au copii minori inscrisi la o unitate de invatamant beneficiaza de deducere personala suplimentara. Pentru a obtine aceasta deducere, trebuie sa aduca angajatorului:

1. o declaratie pe propria raspundere a celuilat parinte din care sa reiasa  ca nu beneficiaza de deducerea personala suplimentara de 100 lei lunar;
2. o adeverinta de la unitatea de invatamant frecventata de copil/copii.

 

Acte necesare deducere personala 2023 


Salariatul va depune la platitorul de venituri din salarii o declaratie pe proprie raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

- datele de identificare a contribuabilului care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
- datele de identificare a fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal);
- adeverinta de la platitorul de venituri din salarii a celuilalt sot sau declaratie pe proprie raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere personala pentru acel copil.

Declaratiile pe propria raspundere depuse in vederea acordarii de deduceri personale nu sunt formulare tipizate.

Contribuabilul va prezenta si documentele justificative care sa ateste persoanele aflate in intretinere, cum sunt:

- certificatul de casatorie;
- certificatele de nastere ale copiilor;
- adeverinta de venit a persoanei intretinute sau declaratia pe propria raspundere si altele.

Documentele vor fi prezentate in original si copie, platitorul de venituri din salarii pastrand copia dupa ce verifica conformitatea cu originalul.
 

Model declaratie deducere personala 2023


Subsemnatul/subsemnata ..................., domiciliat/a in judetul... ..., localitatea/municipiul......................., strada ..  ....... nr........ bloc........ sc ........ et ...... ap ......, posesor/posesoare al/a buletinului de identitate / cartii de identitate seria ......., nr. ..........., CNP ........................................... eliberat/a de institutia..................., la data de ..................,
 
 
cunoscand ca falsul in declaratii se pedepseste conform legii penale,
 
declar pe propria raspundere ca:
 
am / nu am (taiati ce nu corespunde) in intretinere copilul cu urmatoarele date de identificare:
Numele ..........................................
Prenumele ....................................
 
Gen .................................................
 
Data nasterii ..................................
 
CNP .................................................
 
Certificat de nastere anexat in copie seria ..... nr................... emis de ............. la data de.............
 
Subsemnatul dau prezenta declaratie pe proprie raspundere. Prezenta declaratie are drept scop constituirea bazei legale pentru acordarea de deduceri personale incepand cu luna ......................... anul ............................... si este opozabila legal subsemnatului. Subsemnatul garantez personal pentru autenticitatea documentelor in copie atasate.
 
 
Locul declaratiei ..................................................               
Data declaratiei .... .... ....................  .... .... .... ....                                            
Semnatura: 

 

Calcul deducere personala 2023 


 

 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ati inceput antrenamentul pentru Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a?


Va doriti o pregatire eficienta si SUCCES deplin pentru copilul dvs. la Evaluarea Nationala?

Oferiti-i copilului dvs. suportul unei pregatiri conforme programei scolare in vigoare!

Culegerile ajuta acum elevul:

-> sa recapituleze/asimileze/lamureasca/fixeze notiunile de examen;
-> sa exerseze rezolvari similare celor de la examen;
-> sa capete incredere in fortele proprii;
-> sa atinga performante cu efect benefic pentru evolutia ulterioara.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

deducere deducere parinti deducere personala venit parinti salariu parintiacte deducere personaladeducere copil in intretinereadeverinta deducere personaladeducere personala copil minordeducere copil


x

Lasa un raspuns
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitNoile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//