Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) cere cresterea subventiei pentru burse de la 201 lei/student bugetat/luna la 272 lei/student bugetat/luna, tinand cont de nevoia stringenta de actualizare a cuantumului burselor studentesti.
"Inflatia ridicata din ultima perioada a erodat semnificativ posibilitatile studentilor de a se sustine financiar pentru parcurgerea studiilor, in contextul in care acestia s-au intors in centrele universitare la activitati didactice fata-in-fata si trebuie sa plateasca cheltuieli de cazare, masa, relocare etc. Potrivit raportului INS din luna martie, inflatia a ajuns la 10,2%, iar cele mai mari cresteri s-au inregistrat la produsele alimentare si la pretul gazelor, costuri pe care o mare parte dintre studenti le achita in mod regulat. Nevoia de actualizare a subventiilor oferite de stat este evidenta, numeroase alte facilitati, precum si salariul minim, fiind actualizate in raport cu inflatia (salariul minim a beneficiat de o crestere de 10,9% fata de nivelul din 2021). In schimb, studentii au fost complet uitati, valoarea subventiei nefiind modificata, necrescand din 2017 si aflandu-se in acest punct la o distanta astronomica de necesitatile studentilor", se arata in
comunicatul ANOSR.
Studentii, nevoiti sa suporte efectul inflatiei si costurile revenirii in campus
Studentii sustin ca, desi Romania este la coada clasamentului european in privinta ponderii de tineri absolventi de studii superioare, spre deosebire de alte state europene, sprijinul din fonduri guvernamentale acordat studentilor in pandemie a fost "minimal spre inexistent".
"Si mai grav, aceeasi tendinta s-a observat si in perioada de redresare post-pandemie. Doar in ultimele saptamani, Slovenia (cu o populatie de studenti de 6 ori mai mica decat Romania) si Luxemburg (cu o populatie de studenti de 76 de ori mai mica decat Romania) au decis suplimentarea sprijinului financiar pentru studenti cu 40, respectiv 10 milioane de euro", sustine ANOSR.
Daca cosul minim al studentului se afla inca de acum doi ani la aproximativ 1172 de lei/luna (dublu fata de cuantumul minim al burselor), iar in decembrie Romania era pe penultimul loc din Uniunea Europeana la cheltuieli publice/student si studentii romani au probleme financiare peste media Uniunii Europene, acum nevoia cresterii burselor se dovedeste a fi una si mai stringenta.
Subventia pentru burse n-a mai fost modificata din 2017
"Conform legii, bursele trebuie sa acopere cheltuielile minime de masa si cazare. In 2021, in baza calculelor ANOSR, cuantumul minim al burselor trebuia sa creasca de la 580 lei la 840 de lei. In acest sens, Consiliul National al Invatamantului Superior a stabilit cresterea cuantumului minim la 700 de lei, pentru ca in 2022 statisticile sa arate ca acesta ar trebui sa creasca la 780 lei. Fara o crestere a subventiei pentru burse, insa, bursele nu s-au majorat in cvasimajoritatea universitatilor din Romania. Mai mult decat atat, planul „Sprijin pentru Romania”, lansat de Guvernul Romaniei in domeniul social, ignora, din nou, nevoile studentilor, singura masura pe care o propune fiind crearea unei facilitati de creditare pentru studenti, o tema care a esuat si in trecut pentru faptul ca este rupta de realitatile din Romania (despre ineficienta acestei masuri ANOSR va lansa o analiza separata)", reclama studentii.
"Cu o inflatie de aproximativ 10% si fara actualizari ale subventiei de burse de mai bine de 5 ani, studentii se afla intr-o situatie dramatica la revenirea din pandemie. Cu cat Guvernul intarzie adoptarea unei Hotarari de Guvern care sa creasca cuantumul subventiei pentru burse, cu atat discrepanta dintre bursa si cheltuielile pe care, conform legii, ar trebui sa le acopere se va majora, iar studentii se vor afla intr-o dificultate majora de a-si continua studiile, in timp ce altii vor fi indepartati de la sansa de a accesa invatamantul superior" a declarat Horia-Serban Onita, presedintele ANOSR.