Prin proiectul legislativ propus, pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, se urmareste acordarea unor facilitati persoanelor fizice rezidente ce nu depasesc varsta de 26 de ani si care urmeaza cursuri universitare, care consta in exonerarea de la obligatia de plata a taxelor si contributiilor prevazute de Codul fiscal.
"Acordarea acestui beneficiu tinerilor ce nu depasesc varsta de 26 de ani, care urmeaza concomitent cursuri universitare si sunt si remunerati in baza unui contract individual de munca sau a unui contract de intemship, ar reprezenta un mijloc de ajutorare a acestora la inceputul carierei si ar restabili increderea in organele si institutiile statului. Totodata, prin aceste modificari legislative se urmareste si pastrarea fortei de munca in tara", arata initiatorii proiectului de lege.
Potrivit acestora, modificarile legislative sunt corelate atat cu alte prevederi ale Codului fiscal care instituie facilitati in sarcina persoanelor tinere, cat si cu dispozitiile art. 499 alin. (3) din Codul civil, potrivit carora parintii sunt obligati sa-l intretina pe copilul devenit major, daca aceste se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
In prezent, explica initiatorii proiectului legislativ, un student cu un venit brut minim pe economie de 2550 lei, beneficiaza de un salariu net in suma de 1524 lei. Modificarea legislativa propune scutirea tinerilor rezidenti ce nu depasesc varsta de 26 de ani, care urmeaza cursuri universitare si sunt angajati in munca sau presteaza activitati in baza unui contract de intemship, de la obligatia de plata a impozitului pe venit si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate. Totodata, propunerea legislativa urmareste micsorarea cotei contributiei asigurarilor sociale, de la 25% la 10%.
Astfel, in urma acestor modificari legislative, aplicand exemplul anterior indicat, angajatii care indeplinesc conditiile cumulativ prevazute de modificarea legislativa propusa, ar urma sa incaseze in mod efectiv suma de 2295 lei, nu cea de 1524 lei.
Diferenta este una considerabila si ar reprezenta un real ajutor pentru persoanele tinere, care nu au experienta de munca si se afla in perioada acumularii cunostintelor necesare exercitarii unor activitati lucrative, motiv pentru care sunt si remunerati avandu-se in vedere si aceste criterii.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei.