Colegiul National al Asistentilor Sociali (CNASR), UNICEF in Romania, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara au semnat un acord pentru dezvoltarea si promovarea unui cadru de politica publica care vizeaza cresterea numarului de asistenti sociali cu precadere in zonele rurale, impreuna cu facilitarea accesului la invatamantul superior pentru persoanele avand atributii de asistenta sociala deja active in domeniu.
Semnatarii isi propun ca, pana in 2030, furnizarea serviciilor sociale complexe sa fie realizata numai de catre asistenti sociali, asa cum sunt definiti in Legea 466/2004, pentru asigurarea calitatii corespunzatoare a acestor servicii.
Prin protocolul semnat vineri, incepand cu acest an, vor fi introduse etapizat programe specifice pentru consolidarea fortei de munca din domeniul serviciilor sociale la nivel local. Un exemplu este cel al programelor care vizeaza cresterea numarului de locuri pentru invatamantul la distanta astfel incat sa se ajunga la cel putin 500 locuri la nivel national.
Un alt obiectiv al acordului se refera la colaborarea pentru dezvoltarea competentelor si a capacitatilor pentru cercetare, pregatire si supervizarea pentru profesiile fortei de munca din serviciile sociale, incluzand promovarea Codului privind practica asistentului social.
Deficit de angajati in sistemul de asistenta sociala
In Romania, exista un deficit de angajati in sistemul de asistenta sociala si disparitati semnificative intre numarul de angajati din mediul rural si cel urban (1,27 de angajati pe localitate in rural fata de 5,75 in urban). Aproximativ 70% dintre angajatii din sistemul de asistenta sociala nu au studii in domeniu. Din cele 3.187 de unitati administrativ-teritoriale (UAT) din Romania, 2.060 (64,6%) nu au nici un furnizor de servicii sociale acreditat, iar 2.302 de UAT-uri (72,2%) nu au nici un serviciu social licentiat.
Pentru a acoperi nevoile grupurilor vulnerabile la nivel national, ar fi necesar un numar de 8.430 servicii sociale, iar pentru acoperirea cu personal calificat a acestor servicii, ar fi nevoie de 22.644 de specialisti. Numarul total necesar de asistenti sociali licentiati este estimat la 11.100. In cadrul CNASR sunt inregistrati in prezent 10.235 asistenti sociali.