"Am primit o veste foarte buna si Guvernul a adoptat un proiect de hotarare pentru modificarea Hotararii de Guvern 477/2021 privind aprobarea cifrelor de scolarizare pentru invatamantul superior de stat in anul 2021-2022. Mai exact, numarul de locuri alocat ministerului in unitatile de invatamant, de pregatire apartinand Ministerului Afacerilor Interne (MAI) creste cu 2.891, ajungand astfel la 5.559.
Deci se suplimenteaza numarul de locuri in invatamant postliceal militar organizat de catre Ministerul Afacerilor Interne cu 2.668 de locuri, ceea ce va contribui la efortul nostru de a reduce deficitul de resurse umana cu care ne confruntam, peste 20% - vorbim de aproape 30.000 de posturi care in acest moment nu sunt ocupate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne", a fost anuntat in
briefingul de presa de la finalul sedintei de guvern de miercuri.
Scolile MAI pentru care au fost aprobate locurile suplimentare sunt urmatoarele:
- Scoala de Agenti de Politie "Vasile Lascar" Campina
- Scoala de Agenti de Politie "Septimiu Muresan" Cluj-Napoca
- Scoala de Pregatire a Agentilor Politiei de Frontiera "Avram Iancu" Oradea
- Scoala Militara de Subofiteri Jandarmi "Grigore Alexandru Ghica" Dragasani
- Scoala Militara de Subofiteri Jandarmi "Petru Rares" Falticeni
- Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila "Pavel Zaganescu" Boldesti.
Totodata, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, una dintre masurile identificate pentru reducerea deficitului de resurse umane, o reprezinta scolarizarea la capacitate maxima de pregatire a institutiilor de invatamant postliceal proprii organizata in sistem "suveica".
Sistemul suveica prevede ca, o serie se va afla la curs, in timp ce cealalta serie se va afla in stagiu de practica, potrivit explicatiilor din notei de fundamentare a proiectului.
Totodata, procesul de admitere este impartit in activitati care trebuie facute pe plan local, de catre candidati. Abia dupa aceea, candidatii merg sa sustina examenul la Scoala de Politie.