Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, cu modificarile ulterioare, in vederea simplificarii procedurii de evaluare a activitatii desfasurate de catre stagiar pentru ca aceasta masura sa devina mai accesibila si mai atractiva pentru angajatori.
Astfel, se prevad:
- eliminarea comisiei de evaluare, ai carei membri erau desemnati conform deciziei angajatorului si care la sfarsitul perioadei de stagiu evalueaza si elibereaza fiecarui stagiar un referat de evaluare;
- introducerea obligatiei ca mentorul sa evalueze in mod obiectiv activitatea stagiarului si sa propuna modalitati de imbunatatire a activitatii acestuia;
- introducerea obligatiei ca mentorul sa intocmeasca referatul de evaluare a activitatii stagiarului, cu 10 zile lucratoare inainte de terminarea perioadei de stagiu.
Certificatul/adeverinta de finalizare a stagiului se elibereaza de angajator pe baza referatului de evaluare elaborat de mentor.
In cazul incetarii sau modificarii contractului individual de munca al mentorului ce are impact asupra derularii stagiului, mentorul are obligatia de a efectua un raport asupra perioadei de stagiu parcurse de stagiar pana in acel moment, care este avut in vedere la evaluarea finala de catre conducatorul compartimentului; eliminarea raportului de stagiu intocmit de stagiar, care cuprinde descrierea programului de activitati desfasurate de stagiar pe parcursul perioadei de stagiu, avut in vedere de catre comisia de evaluare, la evaluarea finala a stagiarului.
Evaluarea activitatii stagiarului se realizeaza de catre conducatorului compartimentului in care isi desfasoara activitatea stagiarul pe baza referatului de evaluare elaborat de mentor, avand posibilitatea de a solicita mentorului si alte documente care au stat la baza elaborarii acestuia.
Referatul de evaluare se aduce la cunostinta stagiarului in termen de trei zile lucratoare de la data completarii sale de catre mentor.
Stagiarul are dreptul sa primeasca referatul de evaluare si certificatul/adeverinta de finalizare a stagiului si sa conteste referatul de evaluare, daca este cazul.
Contractele de stagiu in derulare isi produc efectele pana la finalizarea duratei pentru care au fost incheiate, potrivit legislatiei in vigoare la momentul semnarii lor. Modificarile aduse contribuie la atingerea obiectivului general in domeniul ocuparii fortei de munca, stabilit prin Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2021-2027, astfel incat, pana la sfarsitul anului 2027, rata de ocupare a populatiei cu varsta intre 20-64 ani sa fie de 75%.
Monitorizarea implementarilor Legii se realizeaza prin Programul national de ocupare a fortei de munca al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).