1. Puneti la punct un program de studiu
Organizati un program de care sa va tineti si conform caruia sa studiati temeinic subiectele pe care le aveti de invatat pentru examen. Stabiliti pauze si respectati-le pentru a sustine un mod sanatos de a invata, evitand astfel suprasolicitarea, dar si eforturile suplimentare de ultima ora.
2. Invatati cu adevarat
Sa invatam nu inseamna doar sa memoram. Este important sa invatam in profunzime, sa intelegem materia, sa facem conexiunile potrivite si orice exercitii ne ajuta pentru a invata pe termen lung si pentru a ne asigura ca oferim raspunsurile corecte la examen.
3. Revizuiti materia si notitele
Folositi markere colorate, subliniati, adaugati post-it-uri si faceti insemnarile necesare pentru aprofundarea materiei asa cum am amintit mai sus. Toate aceste notite va ajuta sa invatati mai usor si sa retineti informatiile mult mai bine. Atunci cand principalele aspecte ale materiei sunt subliniate si scoase in evidenta, cu atat mai simpla si eficienta va fi recapitularea.
4. Folositi elemente diferite care sa va ajute sa invatati
Apelati cu incredere la diagrame, scheme, tabele etc. Astfel de metode de invatare faciliteaza intelegerea complexitatii subiectelor si pot fi utile in recapitulari rapide. Mai mult, o simpla privire peste un astfel de tabel va ajuta sa identificati si sa va reamintiti usor pagini intregi de materie.
5. Rezolvati exercitii aplicate
Teoria se aprofundeaza si cu ajutorul exercitiilor practice. Chiar daca nu aveti la dispozitie la clasa decat un manual, cautati o varianta de teste in librarii pentru a va pune la punct cunostintele si pentru a aprofunda materia. In felul acesta va pregatiti mult mai bine pentru un examen.
6. Mediul de invatare este cheia
Alegeti un mediu in care puteti invata in liniste si fara intreruperi, bine aerisit si bine iluminat. Asigurati-va ca aveti la indemana tot ceea ce e necesar si ca aveti parte de cat mai putine intreruperi. Este ideal sa puneti telefonul deoparte si sa anuntati membrii familiei ca aveti de studiat si ca nu trebuie sa va intrerupa.
7. Nu uitati de pauza
Oboseala mentala si suprasolicitarea sunt aspecte reale de care trebuie sa tineti cont atunci cand lucrati pe perioade intense. Pauzele sunt importante si trebuie sa le respectati. Sesiunile de studiu trebuie intrerupte de astfel de pauze in care puteti face plimbari in aer liber sau puteti face cateva exercitii usoare de gimnastica in casa.
8. Tineti emotiile sub control
Exercitiile de relaxare si de gestionare a stresului sunt vitale, cu atat mai mult in ziua de azi. Fie ca sunt exercitii de respiratie sau plimbari care ne ajuta sa reducem nivelul de stres si anxietatea de dinaintea unui examen, este important sa avem incredere ca, folosindu-le, reusim sa reducem emotiile care pot afecta performanta.
9. Invatati cu colegii
Stim deja ca grupurile de studiu isi dovedesc eficacitatea. Daca nu aveti deja un grup de colegi alaturi de care sa studiati, invitati colegii la un astfel de studiu in care puteti dezbate subiectele mai putin intelese, va puteti clarifica unele nelamuriri sau puteti obtine perspective noi asupra unor subiecte, reusind sa aprofundati astfel materia si sa invatati totul mai usor.
10. Organizarea e un alt ingredient secret
Un birou dezorganizat inseamna o minte dezorganizata si obosita. Faceti ordine pe birou inainte sa incepeti sa studiati, lasati un spatiu liber pentru a da voie mintii sa se odihneasca, folositi materiale de studiu ingrijite si nu tineti in apropiere nimic din ce v-ar putea distrage atentia.
11. Reveniti asupra materiei
Chiar daca aveti impresia ca ati retinut un capitol, reveniti asupra materiei si cititi din nou. Recapitularea este esentiala in orice proces de invatare si va ajuta sa memorati si sa aprofundati cunostintele dobandite pe termen lung. Mai mult, in acest fel va asigurati ca nu ati trecut cu vederea unele informatii importante.
12. Memoria trebuie ajutata
Fie ca folositi legaturi intre ideile din manual, fie ca faceti scheme sau folositi prescurtati, apelati la orice truc de memorare pentru a veni in ajutorul creierului astfel incat informatia sa fie retinuta cat mai usor. Toate aceste tehnici ne imbunatatesc abilitatile de memorare.
13. Revizuiti examene similare
Incercati sa vedeti cum arata intrebarile unor examene din date anterioare sau uitati-va peste cele din anii trecuti daca ati mai dat examene similare. Este important sa stiti la ce sa va asteptati in ce priveste structura examenului si tipul intrebarilor.
14. O minte sanatoasa intr-un corp sanatos
Este important intotdeauna sa mancam sanatos si sa dormim cel putin opt ore pe noapte. Aceste reguli devin insa cu atat mai importante in perioadele de solicitare intelectuala sau fizica mai intensa si cu atat mai mult trebuie sa avem grija si de corpul nostru in astfel de perioade.
15. Aveti incredere in fortele proprii
Este important sa va mentineti o abordare pozitiva, sa aveti incredere in ceea ce puteti realiza si sa nu uitati ca ati muncit. Increderea e un factor important si ne poate ajuta sa obtinem rezultatele dorite.
Chiar daca orice examen implica o pregatire semnificativa din partea noastra prin studierea materiei, toate sfaturile de mai sus va pot ajuta sa obtineti rezultatul dorit la examen si sa va atingeti astfel obiectivul. Procesul de invatare cuprinde mai multe aspecte, iar sfaturile prezentate de noi fac parte din ceea ce numim invatare eficienta.