Proiectul legislativ privind aplicarea normelor metodologice pentru modificarea Legii 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizat se afla in dezbatere publica publica pana in data de 14 ianuarie 2016, potrivit Ministerului Muncii.
Va prezentam in continuare normele metodologice pentru aplicarea Legii privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate si procedura de acordare a tichetelor sociale pentru gradinita:
Art.1 – (1) Beneficiaza de stimulentul educational acordat sub forma de tichete sociale pentru gradinita, denumit in continuare stimulent, prevazut la art.1 din Legea nr. 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate, denumita in continuare lege, copiii din familii defavorizate definite la art. 2 din lege, cetateni romani, care au domiciliul sau resedinta (locuiesc) in Romania, in vederea cresterii accesului la educatie al acestora.
(2) Stimulentul se acorda si copiilor din familii defavorizate, cetateni romani, fara domiciliu sau resedinta si/sau fara locuinta, denumiti in continuare persoane fara adapost, numai pe perioada in care se afla in evidenta serviciilor publice de asistenta sociala de la nivelul unitatilor administrativ teritoriale in care traiesc.
(3) Beneficiaza de stimulent si copiii din familii defavorizate care nu au cetatenie romana, daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spatiului Economic European, ai Confederatiei Elvetiene sau straini, denumiti in continuare straini, pe perioada in care au domiciliul ori, dupa caz, resedinta in Romania, in conditiile legislatiei romane;
b) sunt cetateni straini sau apatrizi carora li s-a acordat, in conditiile legii, o forma de
protectie;
c) sunt apatrizi care au domiciliul sau, dupa caz, resedinta in Romania, in conditiile legii.
(4) Tichetul social reprezentand stimulentul educational pentru gradinita este utilizat exclusiv pentru atingerea obiectivului prevazut de lege si nu afecteaza distribuirea tichetelor sociale reprezentand beneficii de asistenta sociala acordate in scopul sprijinirii categoriilor vulnerabile ale populatiei.
Art. 2 – (1) Beneficiaza de stimulent familia formata din sot, sotie si copiii aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna.
(2) Beneficiaza de stimulent si familia formata din persoana singura si copiii aflati in intretinerea acesteia si care locuiesc impreuna cu aceasta.
(3) Se considera familie si barbatul si femeia necasatoriti, cu copiii lor si ai fiecaruia dintre ei, care locuiesc si gospodaresc impreuna, daca aceasta se consemneaza in ancheta sociala.
Art. 3 – Prin persoana singura, in sensul art.2 alin. (2) se intelege persoana care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) este necasatorita;
b) este vaduva;
c) este divortata;
d) are sotul/sotia declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca;
e) are sotul/sotia arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor;
f) nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. a) – e);
g) a fost numita tutore sau i s-au incredintat ori i s-au dat in plasament unul sau mai multi copii si se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. a) – c).
Art. 4 – Sunt considerati ca facand parte din familie copiii naturali ai sotilor sau ai unuia dintre acestia ori, dupa caz, ai persoanei singure, copiii adoptati, copiii incredintati in vederea adoptiei, copiii pentru care persoana a fost desemnata pentru intretinerea copilului in temeiul art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cei aflati in plasament sau in plasament in regim de urgenta la o persoana sau familie ori pentru care s-a instituit tutela in conditiile legii, inclusiv a celor aflati in plasament la asistentul maternal profesionist.
Art. 5 – Stimulentul se acorda numai pentru copiii care frecventeaza in mod regulat unitatile de invatamant prescolar si care indeplinesc cerintele prevazute la art. 5 alin. (3) din lege, literele a) si b).
Art. 6 – Prin unitati de invatamant prescolar, conform Legii educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se inteleg gradinitele cu program normal, prelungit si saptamanal, ce functioneaza ca unitati cu personalitate juridica sau in cadrul altor unitati scolare cu personalitate juridica, inclusiv gradinitele speciale.
Art. 7 – (1) Stimulentul se acorda lunar, pe perioada participarii copilului la activitatile organizate in cadrul unitatilor din invatamantul prescolar, in perioada septembrie-iunie, pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere, insotita de actele doveditoare privind componenta familiei, veniturile acesteia si inscrierea/frecventarea activitatilor organizate de gradinita.
(2) Cererea si declaratia pe propria raspundere prevazute la alin. (1) se intocmesc de reprezentantul familiei, respectiv reprezentantul legal al copilului, stabilit in conditiile legii si se inregistreaza la primaria comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta familia.
Gasiti AICI documentul integral