Schimbare la inscrierea in clasa pregatitoare. Parintii NU vor mai putea alege invatatoarea copilului

De Laura Galescu
la 05 Feb. 2020
2 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbare la inscrierea in clasa pregatitoare. Parintii NU vor mai putea alege invatatoarea copilului05Feb.2020

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) anunta ca inscrierile la clasa pregatitoare se vor face pe criterii aleatoare, ori prin distribuirea alfabetica a copiilor pe clase, ori prin tragere la sorti. Prin urmare, parintii nu vor mai putea sa aleaga o invatatoare anume pentru copiii lor.

In conditiile in care multi parinti apelau la vizele de flotant ca sa isi poate inscrie copiii la o anumita invatatoare, ISMB a decis ca inscrierile la clasa pregatitoare sa se faca pe criterii aleatoare.
Va prezentam comunicatul integral al ISMB:
 
"Avand in vedere importanta procesului de inscriere la clasa pregatitoare pentru anul scolar 2020-2021, Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti sustine transparenta, egalitatea de sanse, eliminarea riscurilor segregarii si ale discriminarii, atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice.
 
Formatiunile de studiu ce urmeaza a se constitui la clasa pregatitoare pentru anul scolar 2020-2021 la nivelul Municipiului Bucuresti, se vor realiza cu respectarea prevederilor O.U.G. nr. 137/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, privind prevenirea tuturor formelor de discriminare enumerate in actul normativ si a principiilor Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare: echitatea (accesul la invatare se realizeaza fara discriminare), asigurarea egalitatii de sanse, transparenta (vizibilitatea deciziei si a rezultatelor prin comunicare eficienta).
 
In contextul celor prezentate mai sus, se vor avea in vedere urmatoarele aspecte:
 
1. Fiecare unitate de invatamant va elabora o procedura operationala privind repartizarea pe formatiuni de studiu a elevilor inscrisi la clasa pregatitoare care sa respecte criteriul transparentei si care sa elimine orice suspiciune asupra acestui proces. Aceasta procedura va cuprinde algoritmul/metoda prin care se va face repartizarea elevilor la clasa, respectiv a invatatorului/profesorului pentru invatamant primar. Procedura operationala va fi afisata la avizier si pe site-ul unitatii de invatamant si, de asemenea, va fi diseminata in cadrul zilelor intitulate generic ”porti deschise”.
 
2. Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti a identificat ca modalitati transparente si nediscriminatorii de repartizare la clasa, urmatoarele posibile solutii:
 
I. Privind distribuirea elevilor la clasa:
 
• algoritm de tip alfabetic – ordonarea alfabetica si distribuirea pe clase in functie de pozitia candidatului si numarul de clase existente
Exemplu: Prin planul de scolarizare sunt propuse 3 clase pregatitoare. Dispunerea se va face astfel:
 Elevul de la pozitia 1 va ocupa loc in clasa A.
 Elevul de la pozitia 2 va ocupa loc in clasa B.
 Elevul de la pozitia 3 va ocupa loc in clasa C.
 
Dupa fiecare grupare de cate trei elevi repartizati, se va relua algoritmul.
 
• tragere la sorti a elevilor inscrisi in sedinta publica organizata de unitatea de invatamant;
 
II. Privind distribuirea cadrelor didactice la clasa:
 
• tragere la sorti a invatatorului/profesorului pentru invatamant primar.
 
3. In cadrul sedintelor de lucru cu directorii unitatilor de invatamant din perioada imediat urmatoare, I.S.M.B. va analiza si alte solutii pentru determinarea unor reguli de repartizare clare si transparente. De asemenea, prin intermediul Casei Corpului Didactic Bucuresti, se urmareste includerea in oferta de formare a noi cursuri de perfectionare pentru cadrele didactice care vor prelua in incadrare clase pregatitoare.

Se considera ca prin existenta unui algoritm clar si transparent de repartizare a elevilor se evita supraaglomerarea unor clase si se imbunatateste calitatea procesului instructiv-educativ in invatamantul primar.
 
Rolul Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti este acela de a se asigura ca formatiunile de studiu sunt constituite corect, transparent, iar procedurile de lucru sunt elaborate clar si aduse la cunostinta partenerilor educationali", transmite ISMB.
 
Siguranta admiterii viitorului elev la unitatea de invatamant dorita de parinti este data doar de arondarea locuintei in zona circumscriptiei scolii.
 
Desigur, se pot depune cereri de inscriere la orice scoala, insa in cazul in care vor fi mai multe decat numarul de elevi aprobat, prioritate vor avea doar copiii care locuiesc in cadrul circumscriptiei. 
 
O practica frecventa in randul parintilor a fost obtinerea unei vize de flotant, pentru care apelau la rude, prieteni, cunostinte care aveau locuinta in circumscriptia scolara dorita. 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Note maxime la Limba Romana!


Limba Romana este una dintre materiile de baza in scoala. De aceea Notele sunt extrem de importante, mai ales la  Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

Va oferim cele mai importane CULEGERI specifice verificarii cunostintelor de Limba Romana, de la clasa a II-a si pana la proba specifica de Bacalaureat.

Solutii moderne de Nota 10 pentru pregatirea examenelor la Limba Romana!


...Vezi AICI lista Culegerilor <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

inscriere clasa pregatitoare 2020inscriere la scoala 2020 2021viza flotant inscriere clasa pregatitoareinscriere clasa 0


x

Lasa un raspuns




Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau

07Feb.2020

Lia D. 07 Feb. 2020 12:08:51

Problema e foarte complexa...
Cred ca mai repede se doreste cresterea sumelor oferite ca spaga pentru ca puiutii sa fie repartizati "aleator" fix acolo unde vrea parintele!
Regula nu se va aplica smecherilor...vor gasi portite...doar traim in Romania! Sa vezi la toamna noian de cereri de transfer de la C la A pe motive care mai de care mai hilare.
06Feb.2020

Nicolae Capatana 06 Feb. 2020 08:50:35

AICI SUNT 2 PROBLAME TOTAL DINSTINCTE 1, FORMAREA CLASELOR si 2. REPARTIZAREA PROFESORILOR INVATATORILOR LA CLASE! Ineptie mai mare decat repartizarea dupa nume nici ca se putea! ministrul ar trebui macar sa stie ca viitorii elevi nu sunt simple "pachete" care trebuie incarcate in cala navei numita scoala! Copii vin la inscriere si cu o fisa cu caracterizarea psihopedagogica data de gradinita! Clasele se formeaza dupa cu totul alte criterii decat cel al numelui respectiv nivelul intelectual daca intr-o clasa vor fi pusi elevi cu niveluri intelectuale mult diferite unii se vor plictisi iar altii nu vor face fata exigentelor Ar trebui ca la scolile care se respecta, initial copii sa fie evaluati de un "psiholog pediatru" si sunt destui! Apoi mai este si raportul fetite / baieti esential in formarea personalitatii copiilor, si apoi sa nu ajungem la situatia ca intr-o clasa sa avem multi "ochielaristi" sau "surzi" ca astia trebuie asezati in fata! Mai apare si problema gradelor de rudenie, in special gemenii nu trebuie despartiti sau problema locuirii in acelasi domiciliu sau chiar imobil, s.m.a. PROBLEMA FORMARII CLASELOR IN SCOALA PRIMARA ESTE MULT PREA COMPLEXA CA SA FIE LASATA PE SEAMA DILETANTILOR !!!
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//