"Efortul de incarcare al elevului trebuie sa fie gradual", a spus ministrul Educatiei. "Sunt situatii in care sunt profesori care dau teme exagerat de mari, fie de pe o zi pe alta, fie pe perioada vacantei. Deci lucrurile acestea trebuie sa fie discutate cu ocazia intalnirilor care au loc la nivelul catedrelor, consiliilor profesorale sau cu ocazia pregatirilor metodice", a afirmat Remus Pricopie.
El s-a referit si la ghiozdanele grele pe care trebuie sa le care, uneori, elevii. ''Inainte de a ajunge la teme, as incepe cu o tema clasica: greutatea ghiozdanului, pentru ca ele se leaga. Si auxiliarele si interesul unor firme sa tot vanda tot felul de produse. La un moment dat, o colega de-a dumneavoastra, jurnalista, a filmat, pe buna dreptate, ce este in ghiozdanul unui elev, nu stiu ce clasa era, dar oricum era o clasa mica. Si a scos: manual, caiet, culegere groasa, la alta disciplina: manual, doua culegeri, groase, evident si scumpe. Noi, la un moment dat, exageram, cred", a spus ministrul Educatiei.
Remus Pricopie s-a referit si la exercitiile suplimentare si la contextul in care pot fi facute acestea.
''Se invata foarte bine daca inveti programa si, evident, pot fi situatii in care e nevoie sa faci exercitii suplimentare pentru a te perfectiona. Dar acest lucru nu trebuie neaparat pentru toti copiii, pentru ca nu toti copiii se duc la olimpiade si nu toti copiii vor sa mearga la facultate, deci aceste lucruri pot fi facute separat, pe clase, pe clase selectate sau pe cercuri, acesta este un aspect. Al doilea aspect, profesorii trebuie sa respecte norma de incarcare pe un elev, nu numai pe disciplina sa si pe celelalte discipline, pentru ca de aceea avem programe scolare si ne uitam sa stim, in acelasi timp, ce se intampla la matematica, la romana, la chimie, la fizica etc", a afirmat Remus Pricopie.
Ministrul Educatiei a adaugat ca daca se pune presiune mare pe elev, acesta nu poate face fata, iar apoi nici nu mai incearca, renunta. Astfel, spune el, efortul de incarcare al elevului trebuie facut gradual. "Ganditi-va ca, daca noi punem presiunea prea mare pe elevi, pierdem. Pentru ca ei o data nu vor fi in stare sa faca, a doua oara nu vor fi in stare sa faca, a treia oara nici nu vor mai incerca. Deci noi ca profesori trebuie sa avem o abordare asa cum am invatat la facultate si asa cum facem de ani de zile, in marea majoritate a cazurilor, la catedra: efortul de incarcare al elevului trebuie sa fie gradual", a declarat Remus Pricopie.
Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, s-a aflat vineri in judetul Dambovita. La Targoviste, la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Dambovita, a participat la o intalnire intre cadre didactice, conducerea inspectoratului scolar si reprezentanti ai unor firme din judet, unde s-a discutat despre invatamantul profesional si tehnic, ce tipuri de meserii sunt cautate pe piata muncii in judet si modul de colaborare intre liceele tehnologice si intreprinderi din judet pentru realizarea orelor de practica. Remus Pricopie a avut, la Gaesti, o intalnire cu cadre didactice, iar la Baleni si Gura Sutii a participat la inaugurarea lucrarilor de reabilitare a unei gradinite si a unei scoli.
Ica 20 Nov. 2014 08:34:16
Cu teoria stam bine ... practica ne omoara. Scoateti pe cine trebuie castigatori, numai sa avem manuale pentru copiii nostri. Dvs. nu aveti copii? Nu stiti ce greu este sa te descurci cu toata gama de manuale vechi, auxiliare , care nu corespund intre ele.Ordinea literelor este alta. La fel cum sunt si povestile. Fiecare editura cu varianta de poveste proprie chiar si la povestile clasice.
Este enorm de greu sa fi parinte in ziua de astazi in aceste conditii.