In vederea cuprinderii in invatamantul prescolar a copiilor cu varste intre 3 si 6 ani se deruleaza, succesiv, urmatoarele etape la nivelul fiecarei unitati de invatamant, conform metodologiei de inscriere la gradinita in 2016-2017:
- reinscrierea copiilor care frecventeaza unitatea de invatamant prescolar in acest an scolar si doresc sa o frecventeze si in anul scolar 2016-2017
- respectiv inscrierea copiilor nou-veniti.
Orarul reinscrierilor si al inscrierilor va fi stabilit de conducerea unitatii de invatamant si va fi afisat, la loc vizibil, in fiecare gradinita, pentru informarea parintilor si a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (daca exista), si pe site-ul inspectoratelor scolare.
Ocuparea locurilor libere, dupa finalizarea etapei de reinscrieri, se va face, de regula, in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta, respectiv: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) si grupa mica (copii de 3 ani). In baza HG nr. 1252/2012 si in limita locurilor disponibile, pot fi inscrisi in grupa mica si copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani.
In situatia in care, intr-o unitate de invatamant, numarul cererilor de inscriere este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale (stabilite de Ministerul Educatiei) si criterii de departajare specifice (elaborate de fiecare unitate de invatamant prescolar, aprobate de Consiliul de administratie al acesteia si avizate de Oficiul juridic al Inspectoratului Scolar Judetean/al municipiului Bucuresti pana la data de 20 mai).
Cererile respinse fie ca urmare a optiunilor insuficiente din fisa de inscriere, fie din cauza absentei locurilor la unitatea de invatamant dorita, vor putea fi redepuse si aprobate in etapele imediat urmatoare sau in etapa de ajustari, programata in perioada 1 - 31 august.
Pentru asigurarea transparentei procesului de reinscriere/inscriere, conducerile unitatilor de invatamant prescolar vor afisa, la vedere, pentru toti cei interesati, urmatoarele informatii:
- capacitatea institutiei (numar de copii pentru care a fost proiectata);
- numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2016-2017 (pe grupe de varsta: mica, mijlocie, mare);
- criteriile generale si criteriile specifice pentru inscrierea copiilor;
- numarul de copii reinscrisi/inscrisi zilnic (in perioada stabilita) din totalul disponibil.
Acte necesare pentru inscrierea gradinita:
- cerere inscriere gradinita 2016-2017;
- adeverinte cu veniturile parintilor sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru gradinitele cu program prelungit si saptamanal);
- o copie a certificatului de nastere al copilului (certificata de directoare);
- fisa medicala;
- avizul epidemiologic;
- actele pentru dovedirea indeplinirii conditiilor de departajare (daca este cazul);
Potrivit Ministerului Educatiei, inscrierea copiilor la gradinitele de stat se face gratuit, acestora fiindu-le interzis sa solicite taxa de inscriere, ori sa faca discriminari.
Locurile libere ramase la finalul perioadei de reinscriere vor fi ocupate dupa cum urmeaza:
- in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta: grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) si grupa mica (copii de doi-trei ani);
- in limita locurilor ramase si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care gradinitele le aplica atunci cand exista mai multe solicitari decat numarul de locuri (de exemplu: apropierea de domiciliul copilului, existenta unui frate/a unei surori al/a copilului, inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea, parinte/tutore unic intretinator de familie, existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului).
La momentul inscrierii, gradinitele incheie cu parintii un contract educational ce include drepturile si obligatiile partilor, potrivit Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale.
Invatamantul prescolar de stat este gratuit si poate fi organizat pe grupe, format in functie de varsta sau nivelul de dezvoltare al copilului. Gradinitele pot fi organizate astfel:
- gradinite cu program normal (cinci ore pe zi), care asigura educatia si pregatirea corespunzatoare a copiilor pentru scoala si viata sociala;
- gradinite cu program prelungit (zece ore pe zi), care asigura educatia si pregatirea corespunzatoare a copiilor pentru scoala si viata sociala, dar si protectia sociala (hrana, supraveghere, odihna);
- gradinite cu program saptamanal, care asigura educatia si pregatirea corespunzatoare a copiilor pentru scoala si viata sociala, dar si protectia, hrana, supravegherea si odihna celor care provin din medii sociale si familii defavorizate;
Unitatile de invatamant au obligatia afisarii la loc vizibil a informatiilor privind statutul gradinitei, respectiv daca este acreditata, autorizata sa functioneze provizoriu, cu atestat de calitate emis de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).
In premiera, comparativ cu anii anteriori, monitorizarea fluxului de reinscrieri si inscrieri se va realiza informatizat, prin intermediul Sistemului Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR), dezvoltat de Ministerul Educatiei. Pe toata durata acestui proces, inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti asista unitatile de invatamant in activitatea de inscriere si confirma finalizarea colectarii cererilor aferente etapelor de inscriere/reinscriere.
Sursa:
Ministerul Educatiei Nationale