Anii de experienta sunt cei care ii ajuta pe dascali sa organizeze si sa predea mai multe discipline, fara sa fie indrumate de un manual. Invatatorii care predau la clasele mici trebuie de asemenea sa se inarmecze cu rabdare si sa realizeze fise de lucru, deoarece Ministerul a interzis achizitia manualelor auxiliare.
"Este pentru prima data in ultimii 25 de ani cand se intampla acest lucru, ca elevii din clasele intai si a doua sa inceapa anul scolar fara manuale, dar asta nu inseamna ca sustinerea orelor va fi afectata pentru ca invatatorii trebuie sa parcurga programa scolara si acest lucru se poate face si cu fise de lucru", a declarat purtatoarea de cuvant a Inspectoratului Judetean Scolar Giurgiu, Georgeta Stanescu.
"Auzisem ca cei mici vor invata direct pe tablete, dar am avut surpriza ca pe banci sa nu gasim nici manuale, imi pare rau ca celor mici le-a lipsit aceasta bucurie de a gasi manualele pe banci cum se intampla pe vremea noastra, dar oricum copiii cred ca se vor descurca pentru ca este o generatie cu mare putere de adaptare", a declarat si Monica M., o mama din municipiul Giurgiu al carui copil a intrat in acest an in clasa intai.
Purtatoarea de cuvant a Inspectoratului Scolar Judetean Giurgiu, Georgeta Stanescu, spune ca lipsa manualelor este intalnita doar la clasele intai si a doua, restul elevilor avand asigurate manuale scolare noi in proportie de 15%, dar si utilizate de catre elevii din ciclurile anterioare.
Manualele scolare nu au mai fost schimbate de peste 10 ani, iar ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a promis pentru anul scolar 2014-2015 manuale scolare noi si digitale pentru clasele I si a II-a, care nu au fost insa gata la inceperea scolii.