Cu cat copilul este la o varsta mai mica, cu atat parintele ii dedica mai mult timp si vrea sa afle detalii despre procesul sau educational. In randul copiilor de gradinita, mai mult de 50% dintre parinti sunt in contact zilnic cu educatoarea celor mici.
Un studiu de specialitate arata ca unul din cinci parinti discuta cu reprezentantii gradinitelor o data la 2-3 zile, in timp ce 16,8% comunica saptamanal.
Acelasi studiu arata ca 90% dintre parinti aleg comunicarea fata in fata cu dascalul copiilor lor, in timp ce comunicarea prin telefon este preferata in proportie de 44%, iar anunturile de la avizierele unitatilor de invatamant reprezinta un mijloc de informare pentru 41% dintre ei.
In ultimii ani mediile digitale au castigat tot mai mult teren in comunicarea dintre gradinite si parinti, fiind utilizate mai ales de parintii care aleg unitati de invatamant particulare.
Conform studiului, aproximativ o treime dintre parinti folosesc zilnic calculatorul (30%) sau smartphone-ul (29%) pentru a afla informatii de la gradinita copilului. Alti 30% dintre parinti spun ca cele mai multe informatii despre educatia celor mici le primesc de asemenea pe calculator sau smartphone, cel putin saptamanal. Ponderea acestora creste la 40-42% pentru cei care aleg invatamantul particular.
Dintre informatiile pe care le primesc zilnic de la gradinite, parintii mentioneaza pe primul loc informatiile despre meniurile alimentare, despre raportul de activitate de grupa sau individuala, planificarea activitatilor extracurriculare, progresul educational al copilului sau resurse educationale pentru acasa.
Concret, studiul arata ca mai mult de jumatate dintre parinti comunica zilnic cu reprezentantii gradinitei;
- treime dintre parinti folosesc zilnic calculatorul sau smartphone-ul pentru a afla informatii de la gradinita; in cazul parintilor ai caror copii urmeaza cursurile unei gradinite particulare, procentul depaseste 40%;
- 46% dintre parinti declara ca gradinita obisnuieste sa foloseasca retelele sociale pentru a posta filme si imagini cu copiii;
- 77% dintre parinti nu considera retelele sociale un mediu sigur si adecvat pentru a publica imaginea celor mici;
- 82% dintre parintii chestionati au afirmat ca ar dori sa foloseasca o aplicatie care sa le faciliteze accesul la informatii despre activitatea copiilor de la gradinita.
Studiul a fost derulat online, la nivel national, cu o marja de eroare de +/- 2% si a numarat 4.800 de respondenti.
Informatiile sunt cuprinse intr-un studiu realizat de
Kinderpedia in parteneriat cu institutul de cercetare iVox. Studiul a fost derulat online, la nivel national, si au participat 4.800 de respondenti.
