Traficul cu carti si manuale pentru elevi in scolile romanesti a devenit deja un obicei, atat in invatamantul preuniversitar, cat si im cel universitar.
Un exemplu concret a fost adus in atentia presei recent, cand un profesor de la o scoala de top din Capitala isi obliga elevii sa cumpere o carte scrisa de el.
Profesorul reclamat, Niculae Cristea, este autor atat al Atlasului Comentat de Istorie a Romanilor, cat si al cartii "Imaginea publica a Monarhiei in Romania". Acesta preda istorie claselor gimnaziale de la Colegiul National "Iulia Hasdeu" din Capitala si ii obliga pe elevi sa cumpere cartile pe care le-a publicat, pentru a-i promova.
"V-am cerut eu manualul? Nu! Manualul nu costa cat asta, va spun sincer! Costa la jumatate, adica 25 de lei. V-am cerut manualul voua? Nu! Daca nu v-am cerut manualul si am spus este un lucru dupa care lucram doi ani de zile, vi se pare mult? Nu ma intereseaza daca vi se pare sau nu! Vin parintii, duceti-va si faceti unde vreti dumneavoastra! Anul acesta sunteti la mana mea, adica eu am painea si cutitul! Si pot sa va demonstrez oricand ca nu stiti istorie de nota 5!", le spunea acesta elevilor, potrivit unei inregistrari difuzate de TVR.
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2, care a demarat o ancheta in cazul de la Colegiul National "Iulia Hasdeu", iar profesorul risca pana la 10 ani de inchisoare.
Reprezentantii din Educatie avertizeaza parintii cu privire la practicile utilizate de cadrele didactice, care incurajeaza achizitionare de manuale auxiliare.
"Este o practica consacrata atat in mediul preuniversitar cat si in mediul universitar. In invatamantul superior, profesorii isi lasa studentii cu cartea lor la examen, deschisa pe masa, cu conditia sa o cumpere, iar in preuniversitar, cine cumpara aceste manuale, sa zicem ca are unele avantaje. Profesorul de la Hasdeu este un tap ispasitor, o fi suparat pe cineva si s-a facut un caz din el", sustin dascalii din Bucuresti.
"In situatiile acestea, trebuie aplicat codul etic, profesorul trebuie monitorizat si conducerea scolilor trebuie sa vina solutii pentru a remedia situatia. Problema este, insa, la Legea Educatiei, care nu are prevederi clare privitoare la conflictele de interese si rezultatul este ca in Ministerul Educatiei lucreaza familii intregi, parinti si copiii lor, ceea ce favorizeaza nepotismul pe fata", avertizeaza si profesorul de Istorie Corneliu Riegler, presedintele Sindicatului Tinerilor profesori din Romania.
Ciprian 17 Sep. 2015 02:34:36
Buna dimineata!Va rog, daca se poate o lamurire:
De ce sunt necesare manualele auxiliare daca invatamantul pana la clasa a x-a este obligatoriu si gratuit? De ce nu sunt suficiente manualele primite de la unitatile de invatamant? Sau altfel spus chiar nu se pot revizui manualele pentru a fi in concordanta cu realitatea educationala actuala?