Cum se calculeaza mediile elevilor la finalul anului scolar 2023-2024

De Portal Invatamant
la 21 Sep. 2023
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se calculeaza mediile elevilor la finalul anului scolar 2023-202421Sep.2023

In anul scolar 2023-2024 nu sunt schimbari majore privind modul in care trebuie incheiate mediile elevilor, fata de anul trecut. Cu toate acestea, la inceputul lunii septembrie, Ministerul Educatiei a transmis inspectoratelor scolare o nota informativa privind notarea elevilor in acest an scolar.

Potrivit documentului, in acest an scolar se aplica prevederile Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar - ROFUIP, aprobat prin Ordinul ministrului educatiei nr. 4183/2022, care reglementeaza la art. 107, modalitatea de notare pentru fiecare elev, precum si numarul de calificative/ note acordate elevilor pe parcursul perioadelor de invatare ale anului scolar in curs.

Ministerul le reaminteste profesorilor ca numarul de calificative /note acordate anual fiecarui elev, la fiecare disciplina de studiu, este stabilit de cadrul didactic, in functie de numarul unitatilor de invatare si de numarul saptamanal de ore prevazut in planul-cadru. Concret, la o materie un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore alocat saptamanal disciplinei in planul-cadru de invatamant.

Campania Back to School 2023 se apropie de final! Prinde REDUCERI de 70% si transport GRATUIT la Culegeri de teste rezolvate, Memoratoare si Dictionare ..click AICI pentru oferta completa<<<
 
Totodata, oficialii de la Educatiei au trasat si cateva recomandari privind notarea elevilor. Astfel, pana la finalul anului calendaristic 2023 trebuie acordate cel putin: 
- cate 2 (doua) note/ calificative la disciplinele cu 1 ora pe saptamana/2 ore pe saptamana, dintre care cel putin o nota se recomanda sa fie acordata in urma sustinerii unei evaluari scrise; 
- cate 3 (trei) note/ calificative la disciplinele cu mai mult de 2 ore pe saptamana, dintre care cel putin o nota se recomanda sa fie acordata in urma sustinerii unei evaluari scrise.

La finalul anului scolar, la fiecare disciplina de studiu/modul se incheie o singura medie, calculata din numarul de note acumulate, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat numar intreg. "La o diferenta de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului”, se arata in ROFUIP.
 

Cum se calculeaza media generala in 2023-2024

 
Media anuala generala se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele si de la purtare.
 
Sintagma "prin rotunjire" din formula de calcul a mediei generale anuale a fost explicata de secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Sorin Ion. “Media are doua zecimale ca pana acum. O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjeste la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjeste la 10,00, asa cum s-a inteles din cateva titluri din presa”, a precizat secretarul Sorin Ion.

“Rotunjirea la care se refera alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adica intra in discutie a treia zecimala. Doua zecimale inseamna ca nu facem prin trunchiere, pentru ca trunchiere inseamna ca, de la a doua zecimala, restul le tai. Rotunjirea inseamna ca, asa cum spuneam, daca ai media 9,458 va fi media 9,46. Am convingerea ca o sa avem timp sa ii invatam (pe profesori - n.r.), pentru ca noi la anul in iunie incheiem aceste medii. (…) Aproximarea este prin adaos sau prin lipsa in functie de a treia zecimala”, a declarat Sorin Ion.
 

Cum se incheie mediile in 2024


Extras din ROFUIP 2022 privind incheierea situatiei scolare

 
Art. 108
(1) La sfarsitul anului scolar, cadrele didactice au obligatia sa incheie situatia scolara a elevilor.
 
(2) La sfarsitul anului scolar, invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte consulta consiliul clasei pentru acordarea mediei la purtare, prin care sunt evaluate frecventa si comportamentul elevului, respectarea de catre acesta a reglementarilor adoptate de unitatea de invatamant.
 
(3) La sfarsitul anului scolar, invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte consulta consiliul clasei pentru elaborarea aprecierii asupra situatiei scolare a fiecarui elev.
 
(4) In cazul sectiilor/scolilor speciale germane din Romania, ale caror cursuri sunt finalizate cu diploma de acces general in invatamantul superior german si diploma de bacalaureat, structura anului scolar si modalitatea de incheiere a situatiei scolare se adapteaza la sistemul educational german de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant.
 
Art. 109
(1) La fiecare disciplina de studiu/modul se incheie anual o singura medie, calculata prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat numar intreg. La o diferenta de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului.
 
(2) Mediile se consemneaza in catalog cu cerneala rosie.
 
(3) In cazul in care curriculumul este organizat modular, fiecare modul se dezvolta ca o unitate autonoma de instruire. Media unui modul se calculeaza din notele obtinute pe parcursul desfasurarii modulului, conform prevederilor alin. (1). Incheierea mediei unui modul care se termina pe parcursul anului se face in momentul finalizarii acestuia.
 
(4) Media anuala generala se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele si de la purtare.

Campania Back to School 2023 se apropie de final! Prinde REDUCERI de 70% si transport GRATUIT la Culegeri de teste rezolvate, Memoratoare si Dictionare ..click AICI pentru oferta completa<<<

Cum se face media calificativelor in invatamantul primar


Art. 110
(1) La clasele I-IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplina de studiu.

(2)Pentru aceste clase, calificativul pe disciplina se stabileste astfel: se aleg doua calificative cu frecventa cea mai mare, acordate in timpul anului scolar, dupa care, in perioadele de recapitulare si de consolidare a materiei, in urma aplicarii unor probe de evaluare sumativa, cadrul didactic poate opta pentru unul dintre cele doua calificative, in baza urmatoarelor criterii:
a)progresul sau regresul elevului;
b)raportul efort-performanta realizata;
c)cresterea sau descresterea motivatiei elevului;
d)realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregatire sau de recuperare, stabilite de cadrul didactic si care au fost aduse la cunostinta parintelui, tutorelui sau reprezentantului legal.

Art. 111
(1) In invatamantul primar, calificativele anuale la fiecare disciplina se consemneaza in catalog de catre invatatorul /institutorul/ profesorul pentru invatamantul primar/ profesorul de specialitate. Calificativele la purtare se consemneaza in catalog de catre invatatori/ institutori/ profesorii pentru invatamantul primar.

(2) In invatamantul secundar inferior, secundar superior si postliceal, mediile anuale pe disciplina/modul se consemneaza in catalog de catre cadrul didactic care a predat disciplina/modulul. Mediile la purtare se consemneaza in catalog de profesorii diriginti ai claselor
 

Cum se calculeaza media anuala la elevii scutiti la sport

 
Art. 112
(1)Elevii scutiti de efort fizic au obligatia de a fi prezenti la orele de educatie fizica si sport. Acestor elevi nu li se acorda calificative/note si nu li se incheie media la aceasta disciplina in anul in care sunt scutiti medical.

(2)Pentru elevii scutiti medical, profesorul de educatie fizica si sport consemneaza in catalog, la rubrica respectiva, "scutit medical in anul scolar", specificand totodata documentul medical, numarul si data eliberarii acestuia. Documentul medical va fi atasat la dosarul personal al elevului, aflat la secretariat.

(3)Elevii scutiti medical nu sunt obligati sa vina in echipament sportiv la orele de educatie fizica si sport, dar trebuie sa aiba incaltaminte adecvata pentru salile de sport. Absentele la aceste ore se consemneaza in catalog.

(4)Pentru integrarea in colectiv a elevilor scutiti medical, in timpul orei de educatie fizica si sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice care vor avea in vedere recomandarile medicale, de exemplu: arbitraj, cronometrare, masurare, inregistrarea unor elemente tehnice, tinerea scorului etc.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Titularizare si Definitivat

TITULARIZARE - Consiliere psihopedagogica


NOU! Va anuntam aparitia editoriala a celei mai recente lucrari specializate pentru pregatirea examenului de Titularizare la catedra de Consiliere Psihopedagogica.

20 de Teste REZOLVATE pentru pregatirea de nota 10

Realizata:
  •  in perfecta concordanta cu programa de examen elaborata de Ministerul Educatiei;
  •  dupa modelul testelor formulate de minister.
Pregatiti corect examenul de titularizare pentru ca efortul dvs. sa fie incununat de succes!

...Vezi AICI lista completa <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

cum se calculeaza mediilemedia aritmeticamedia generalamedia anuala generala


x

Lasa un raspuns




Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau

08Feb.2024

Elena 08 Feb. 2024 13:06:17

Vreau sa va intreb daca este corect si moral fata de toti elevii unei clase ca unii copii sa se inscrie la ore optionale de limba materna chiar daca fac parte sau nu din etnia respectiva doar pentru a avea o medie anuala de 10 in plus ce va fi luata în calcul la media generala. In acest fel, cei inscrisi la o materie in plus vor mai castiga o sutime la media generala pentru a obtine premii in acea clasa, in defavoarea celorlalti. Va exemplific: la 13 medii anuale de 10 + 3 medii de 9 = 157:16= 9,81 media generala. Un elev ce merge la o materie in plus va avea urmatoarele: 14 medii anulae de 10 + 3 medii de 9 = 167:17= 9,82. De aici rezulta ca elevul cu media mai mare va fi avantajat ARTIFICIAL fata de celalalt. Este o practica des intâlnita si as vrea sa stiu daca existe vreo reglementare care sa stopeze aceste diferente ce nu aduc decat frustrari copiilor nostri. Va multumesc!
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//