Un singur dolar investit in programele de educatie timpurie genereaza beneficii pentru copil, familie si societate intre 4 dolari si 9 dolari, potrivit unor studii citate de Centrul pentru dezvoltarea copilului din cadrul Universitatii Harvard. Acest lucru demonstreaza ca investitiile in educatia timpurie sunt esentiale pentru dezvoltarea copiilor si contribuie la cresterea competitivitatii unui stat, fapt care s-ar putea aplica si in Romania.
"85% dintre structurile creierului se dezvolta in primii 5 ani de viata, interval in care putem avea cel mai mare impact in dezvoltarea potentialului. Stim ca atunci cand copiii incep scoala timpuriu, invata mai bine, au rezultate mai bune, petrec mai multi ani in scoala si au un risc mai scazut sa
abandoneze educatia. Educatia timpurie are impact si pe piata fortei de munca. Au sanse mai mari sa gaseasca un loc de munca cei care au participat de timpuriu la educatie", a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF in Romania, in cadrul unei conferinte pe tema educatiei timpurii.
Din pacate, multe decizii legate de educatie se iau fara a tine cont de implicarea directa a rezultatelor cercetarilor neurostiintei.
"In educatia timpurie, dezvoltarea creierului se termina pe anumite componente. La 5 ani se termina dezvoltarea pe componenta senzoriala. Dezvoltarea lingvistica se intampla in perioada scolaritatii. Daca nu ai invatat o limba straina pana la 15 ani, nu ai sanse sa mai inveti altele. Toate lucrurile ar trebui regandite si pus un accent deosebit pe educatia timpurie", sustine Liliana Preoteasa, consilier in cadrul Ministerului Educatiei.
Educatia timpurie, o sansa pentru Romania
In ultimii zece ani, Romania a inregistrat progrese in domeniul educatiei timpurii. Participarea la educatia timpurie a crescut la 91% in 2016, fata de 75% in 2006.
Demersuri privind educatie timpurie se fac la nivelul Parlamentului, insa nu se stie cand se vor putea bucura Camera Deputatilor a adoptat deja doua acte normative privind acest tip de educatie: un proiect de lege privind finantarea educatiei ante-prescolare si altul privind introducerea treptata a invatamantului prescolar in educatia obligatorie.
"Primele 1.000 de zile din viata unui copil reprezinta baza pentru dezvoltarea lui, pentru reusita la scoala si, mai traziu, in viata. Acum este momentul sa investim: avem exemple de buna practica, iar cadrul legislativ incurajeaza educatia timpurie. Este nevoie de parteneriate la nivel local si central, care sa ofere sansa fiecarui copil la educatie incluziva de calitate, iar mediul de afaceri a demonstrat ca sustine inovatia", a adaugat Pieter Bult.
Este nevoie de un sistem de educatie care sa vina in intampinarea parintilor, astfel incat atunci cand cei mici intra la scoala sa poata face fata exigentelor unui invatamant de calitate.
Anca 04 Iun. 2018 12:09:18
Am serioase indoieli asupra faptului ca educatia trebuie sa inceapa inainte de 3 ani.Eu si fratele meu nu am mers la gradinita si am fost printre cei mai buni din scoala, liceu si facultate intre primii 5. Fiica mea a mers la gradinita de la 2 ani si jumatate si a dezvoltat o repulsie fata de statul in banca, regulile stricte impuse, profesori slab pregatiti dar cu pretentii exagerate de la elevi, conditiile proaste de igiena. Cred sincer ca trebuie lasati sa inceapa "pregatirea" intr-un cadru organizat dupa 6 ani, si pana atunci sa se bucure de copilarie.
Cu stima,
Anca Voiculescu