Competitia se adreseaza tuturor unitatilor de invatamant preuniversitar angrenate in programele europene din domeniul educatiei si formarii profesionale. Pentru editia 2019 isi pot depune candidatura unitatile de invatamant preuniversitar implicate, in perioada septembrie 2016 - iulie 2019, in activitati sau proiecte prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European si ale altor institutii europene: Erasmus+ (2014-2020), e-Twinning, Europa-casa noastra (Lider European si EuroQuiz), scoli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc.
De asemenea, se pot inscrie scoli care deruleaza activitati sau proiecte finantate din fonduri structurale, in care scoala este aplicant sau partener, dar si proiecte/programe in parteneriat cu ambasade, universitati si scoli din Uniunea Europeana, companii europene, asociatii profesionale europene, ONG–uri cu scop educational/de formare profesionala care activeaza la nivel european etc.
Termenul-limita pentru trimiterea candidaturilor pe adresa postala a Inspectoratului Scolar Judetean Caras-Severin este 22 martie 2019 (data postei), cu mentiunea "Pentru Competitia Nationala scoala Europeana, editia 2019".
Dosarul de candidatura va contine formularul-tip de candidatura si avizul inspectoratului scolar judetean/ISMB de participare la Competitia Nationala "Scoala Europeana", disponibile pe www.edu.ro, un portofoliu ilustrativ, copii ale Proiectului de dezvoltare institutionala si Planurilor manageriale anuale 2016-2017, 2017-2018 si 2018-2019.
Ulterior, dosarele vor fi preluate de Comisia Nationala in vederea evaluarii, etapa programata in perioada 1-6 aprilie. in baza rezultatelor obtinute la evaluarea candidaturilor, Ministerul Educatiei Nationale va stabili numarul de scoli premiate si va organiza festivitatea de decernare a titlului "Scoala Europeana". Rezultatele finale si lista unitatilor de invatamant preuniversitar declarate castigatoare vor fi publicate pe www.edu.ro, dupa data de 10 mai 2019. Fiecare unitate de invatamant va primi certificatul „scoala Europeana - 2019" si un premiu in valoare de 5.000 lei care va fi utilizat pentru dotari.
Odata obtinut, certificatul „scoala Europeana” este valabil pentru o perioada de trei ani, dupa care scoala trebuie sa candideze din nou pentru a reconfirma titlul obtinut.
Competitia nationala "Scoala Europeana" este una dintre initiativele Ministerului Educatiei Nationale recunoscuta de institutiile europene ca un exemplu de buna practica, prin care institutiile guvernamentale nationale sprijina institutiile europene pentru punerea in practica si dezvoltarea politicilor europene din domeniu.
Prin acest demers, lansat in 2004, Ministerul Educatiei Nationale a incurajat si a motivat participarea unitatilor de invatamant preuniversitar din Romania la programele europene din domeniul educatiei si formarii profesionale (Socrates 1997-2006, LifeLongLearning 2007-2013 si Erasmus+ 2014-2020) si a contribuit la dezvoltarea mobilitatii internationale si la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spatiului European al Educatiei.
La cele 15 editii ale competitiei nationale "Scoala Europeana" (2004-2018) au participat 2.023 de unitati de invatamant din toate judetele tarii, iar 775 dintre acestea au fost premiate.
In contextul preluarii de catre Romania a Presedintiei la Consiliul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, Romania si-a reafirmat angajamentele de a promova interesele comune ale Romaniei si Uniunii Europene, tara noastra fiind ferm ancorata in valorile europene, prin istoria, cultura si proiectia aspiratiilor sale, asa cum subliniaza si motto-ul sub care se deruleaza Presedintia Romaniei, "Coeziunea, o valoare comuna europeana".