Primii elevi ai scolilor profesionale din judetul Timis au fost deja repartizati pentru a lucra pentru companii din Belgia, Bulgaria, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia sau Suedia.
Camera de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Timis, in calitate de partener al Proiectului Q-placements.Net si in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Timis, promoveaza si sustine politicile privind mobilitatea fortei de munca, in cadrul unui "Parteneriat si networking in formarea profesionala la locul de munca" ce a fost finalizat luni.
Proiectul este privit cu incredere de Inspectoratul Scolar Judetean, care vede solutii viabile pentru copiii care aleg drumul specializarii in meserii cu care nu vor ramane someri. Faptul ca adolescentii se vor putea pregati direct la firmele din strainatate asigura internationalizarea mobilitatii pe piata fortei de munca si le da o sansa in plus de a castiga mai mult.
"Tinerii care aleg calea pregatirii in meserii si invata in sistemul dual cu practica in companiile straine din Timisoara au posibilitatea de a munci si in strainatate, dar mai intai trebuie sa dobandeasca aici o calificare. Pregatirea in domeniul meseriei este cu atat mai temeinica si mai complexa cu cat se face mai mult cunoscand realitatile si din alte companii straine, nu doar din cele de la noi.
Patronii straini au pretentii deosebite fata de cei de la noi, chiar si companiile straine care functioneaza in Romania si care s-au implicat foarte serios in pregatirea fortei de munca necesara lor. Au alte criterii, au cerinte specifice, care nu functioneaza in acelasi fel si la noi", a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Cornel Petroman, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Timis.