Microbuzele scolare au fost oferite primariilor din mai multe judete, pentru a-i ajuta pe elevii din mediul rural sa faca naveta spre scoala.
"Ma bucur foarte tare ca am reusit sa demaram acest program. Inteleg ca 600 de primarii vor primi acum in prima transa si inca 650 in luna octombrie. 1.250, da ?! Domnul ministru mi s-a plans tot timpul ca toti ministrii Educatiei si ca toti primarii de faptul ca merg copiii pe jos. (...) Am reusit si vreau sa fie foarte clar ca nu s-au impartit pe niciun fel de partid si toti cei care au solicitat, 1.250, din 2.800 comune, reusim sa le acoperim anul acesta. Nu-mi doresc altceva decat sa aveti grija sa ajunga copiii la scoala, sanatosi, si dus si intors, si sa aveti grija de ele", a declarat premierul.
Victor Ponta a multumit in context Ministerului Dezvoltarii Regionale si Ministerului Educatiei pentru standardele la care au derulat proiectul. "Nu pot sa spun decat ca m-am uitat si calitatea lor (a microbuzelor - n.r.) si standardele folosite sunt foarte inalte. Multumesc tuturor primarilor care au venit pana aici sa-si ia microbuzul si sa ajungeti sanatosi acasa si din septembrie sa le folositi pentru copii", a mai spus Ponta.
Unitatile de invatamant din tara urmeaza sa mai primeasca inca 600 de microbuze scolare, in valoare de 78 de milioane de lei, in a doua faza a proiectului, conform vicepremierului Liviu Dragnea.
In prima faza a proiectului, derulata incepand cu 23 iulie, 600 de primarii din mai multe judete ale tarii vor primi cate un microbuz scolar cu o capacitate de 16+1 locuri pentru transportul elevilor din mediul rural, potrivit datelor comunicate de MDAPR. Intre beneficiari se numara localitati din judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor,Botosani, Bistrita-Nasaud, Brasov.
Costul unui microbuz se ridica la 26.933 euro cu TVA, finantarea proiectului fiind asigurata in baza sumelor obtinute din vanzarea de certificate verzi. Microbuzele de fabricatie Opel au propulsie asigurata cu motoare Diesel, norme de poluare Euro 5, sistem de directie de tip servoasistat, sistem de franare ultramodern, cu asistenta la franare de urgenta, sistem de antipatinare a rotilor, sistem electronic de control al stabilitatii.
Microbuzele vor fi dotate cu CRONOTAHOGRAF digital cu limitare electronica de viteza la 90 km/h si sunt dotate cu sistem de aer conditionat pentru pasagerii din fata si din spate si sistem de incalzire cu recirculare, fluxul de aer cald deservind toti pasagerii. Conform contractului, livrarea se face cu un set de rezerva de cinci anvelope de iarna, microbuzele avand o garantie de cinci ani in limita a 150.000 km.