"In anul 2012-2013 am avut 467 de elevi aflati in situatia de abandon scolar (...), numarul a scazut la 428 si am ajuns la 305, reprezentand 1,12 %. Eu cred ca este cel mai scazut din tara", a declarat Stefan Firu.
Conform acestuia, principala explicatie pentru acest procent scazut de abandon scolar ar fi ca in Sibiu parintii au locuri de munca si castiga suficient de bine pentru a putea sa-i intretina copiii cat sunt la scoala. "Sunt mai multi factori care s-au implicat pentru evitarea abandonului scolar: ONG-uri, Prefectura, primariile, scolile. Cred ca explicatia primordiala este dezvoltarea economica a Sibiului, standardul economic al Sibiului", spune Stefan Firu.
Acesta a mai spus ca la Sibiu se lucreaza la un studiu comparativ privind abandonul scolar din Romania si Italia, fiind comparate un liceu sibian si unul din Italia.
Cea mai mica rata de abandon scolar din judetul Sibiu se inregistreaza in invatamantul primar de masa si special, de 0,37 %, ceea ce inseamna ca 76 de elevi din aceasta categorie au abandonat scoala in anul scolar 2014-2015. Cei mai multi elevi care parasesc scoala sunt cei de liceu, un procent de 2 % din total, adica un numar de 124. Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu arata ca cei mai multi liceeni care abandoneaza scoala provin din mediul rural.
"Putem concluziona ca in judetul Sibiu motivele abandonului scolar sunt: situatia materiala precara a familiilor din mediul rural, plecarea elevilor in strainatate, elevi cu CES (cerinte educative speciale) care nu pot face fata sistemului educational, eleve casatorite (in localitatile cu comunitate majoritara roma)", se arata in raportul Inspectoratului Scolar Judetean prezentat miercuri in Colegiul Prefectural.
In scolile din judetul Sibiu invata in prezent aproape 49.000 de elevi. In anul scolar 2014-2015, media de absente pe elev este de 14,29, fata de anul scolar 2013-2014 cand a fost de 15,81, potrivit datelor oficiale.