Reprezentantii elevilor sustin ca practica de colectare a fondului scolii poate fi oprita "doar prin introducerea unor prevederi, prin care sa poata fi sanctionati drastic toti cei care pretind sau ofera fondul scolii".
In plus, pe langa introducerea sanctiunilor privind colectarea fondului scolii, legislatia in domeniu ar trebui sa prevada si obligativitatea finantarii complementare a unitatilor de invatamant de catre administratiile locale.
"Suntem de parere ca art. 103 din Legea educatiei trebuie modificat, in sensul in care finantarea complementara sa devina obligatorie, in prezent norma fiind permisiva, iar autoritatile locale luand decizia, de cele mai multe ori, sa nu acorde aceste sume de bani", au sustinut joi, intr-un comunicat remis presei, presedintii CNE si AEC.
Elevii cer Ministerului Educatiei, Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), Asociatiei Oraselor din Romania (AOR), precum si Asociatiei Comunelor din Romania (ACR), "sa faca presiuni pe langa conducerea unitatilor administrativ-teritoriale, in vederea acordarii unei finantari complementare corespunzatoare unitatilor de invatamant din raza acestora".
Potrivit presedintelui CNE, Horia-Serban Onita, elevii care nu platesc "cotizatia voluntara" sunt sanctionati sub diverse forme.
"Invatamantul este, conform legii, gratuit, insa cu totii stim foarte bine ca asemeni multor altor prevederi ce au legatura cu educatia, foarte putine scoli respecta acest lucru. Nu putem nega faptul ca radicina problemei este la unitatile administrativ-teritoriale care refuza sa acorde finantare complementara pentru a asigura buna functionare a scolilor si inerent nu admit faptul ca educatia ar trebui sa fie o prioritate. Cercul vicios se continua cu scolile, cele care se eludeaza de orice raspundere, dispunand colectarea fondului scolii prin ceea ce ei numesc cotizatia (voluntara) la asociatia de parinti.
Evident, in acest mod banii cheltuiti nu vor respecta legea achizitiilor publice, scoala comandand bunuri prin asociatie. Aceasta cotizatie voluntara naste insa controverse, cei care refuza sa o plateasca cu toata presiunea de grup fiind sanctionati in diferite feluri", a afirmat Horia-Serban Onita. Liderul AEC, Constantin-Alexandru Manda, sustine ca statul va subfinanta sistemul de invatamant atat timp cat elevii si parintii "cotizeaza" cu fonduri suplimentare.
"Statul va refuza sa acorde o finantare corespunzatoare sistemului de invatamant, atata timp cat va stii ca elevii si parintii sunt dispusi sa cotizeze cu fonduri suplimentare, pentru a beneficia de conditii decente, imperioase pentru derularea unui proces educational de calitate. Atat elevii, cat si parintii acestora isi doresc conditii optime de invatare. Dar, solutia nu este sa cotizam cu bani catre unitatile de invatamant. Intreaga comunitate scolara trebuie sa faca presiuni pe langa autoritatile locale pentru acordarea unei finantari complementare corespunzatoare", a declarat presedintele AEC.