Conform actului normativ, inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.
Schimbarea optiunii se face tot prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina.
In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.
Potrivit deciziei senatorilor, inscrierea la ora de Religie se va face pe un ciclu de invatamant, respectiv patru ani de scoala, printr-o cerere scrisa, propunerea venind chiar din partea Patriarhiei.
"O varianta venita din partea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) vizeaza dreptul de inscriere la ora de Religie pe ciclu de invatamant, dar in cadrul ciclului de invatamant, elevii pot sa-si schimbe optiunea. Astfel, ca sa nu fie probleme cu personalul angajat (profesorii de Religie), elevii pot opta pentru retragere la sfarsit de an scolar. Schimbarea optiunii se face tot prin cerere de catre elevul major sau parintele/tutorele elevului minor", a explicat senatorul Dumitru Oprea.
Propunerea de inscriere la ora de religie pe un intreg ciclu de invatamant "este disproportionata, raspunde intereselor particulare ale unor culte", avertizeaza profesorul Emil Moise, cel care a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la faptul ca e neconstitutional ca elevii sa faca cerere ca sa nu participe la ora de Religie.