60% dintre respondenti cred ca in forma actuala, in mare masura, curriculumul nu ii pregateste pentru piata muncii si 34% au declarat ca doar o mica parte din ce au invatat la scoala are utilitate practica. Potrivit CNE, Consiliul de Administratie al fiecarei unitati scolare ar trebui sa reuneasca toti actorii sistemului de invatamant: elevi, profesori, parinti, reprezentanti ai autoritatilor locale, insa, conform studiului, sub 20% din CA-urile din Romania au convocat cel putin o data, in perioada septembrie 2014 - mai 2015, reprezentantul elevilor, desi cadrul legal stipuleaza aceasta obligativitate ori de cate ori sunt abordate probleme ce vizeaza copiii.
"In acelasi timp, elevii reprezentanti nu sunt invitati la sedintele Comisiei de evaluare si asigurare a calitatii, ale Comisiei pentru prevenirea violentei, desi au drept de vot conform legii. Sub 5% dintre respondenti au fost invitati macar o data la intalnirile acestora. Elevii nu sunt prezenti nici cand se discuta bugetul unitatii de invatamant, desi profesorii se asteapta ca ei sa contribuie la fondul scolii", sustin elevii. Studiul, realizat pe un esantion de 7.000 de persoane, mai arata ca elevii sustin ca materiile nu au legatura intre ele, de aceea o abordare transdisciplinara ar asigura probabil o mai mare relevanta a acestora si o capacitate sporita de concentrare la ore.
"Modul de predare trebuie adaptat profilului elevului actual si realitatilor societatii moderne. Lipsa dotarilor tehnologice moderne, a materialelor auxiliare pentru experimente, precum si lipsa formarii cadrelor didactice pe zona noilor metode si tehnici de predare-evaluare dezvolta o cutuma didactica ce nu stimuleaza curiozitatea, descoperirea, munca in echipa sau creativitatea. Folosirea unui sablon unic pentru diverse tipuri de rezolvari, rationamente, comentarii limiteaza elevul si il demotiveaza in a aduce plus-valoare propriei sale formari", afirma reprezentantii CNE.
Potrivit acestora, sistemul actual este axat mai degraba pe ierarhizare decat pe evolutie, prin ordinea modului de notare, fiind depunctate greselile "in loc sa fie valorificate competentele nou dobandite".
Studiul CNE confirma si o reticenta a elevilor in colaborarea cu consilierii psihopedagogici, accentuata si de numarul insuficient al acestora in raport cu masa de elevi pe care trebuie sa o consilieze. CNE afirma ca Legea Educatiei prevede adoptarea unui Statut al elevului care sa cuprinda toate drepturile si obligatiile elevului din Romania, masura care "nu a fost inca implementata sau supusa dezbaterii publice".