La randul sau, Institutul Yad Vashem va trimite anual un expert pentru organizarea cursurilor follow-up din Romania. Intregul program de perfectionare este recunoscut de Ministerul Educatiei Nationale, prin acordarea de credite profesionale participantilor.
Activitatea de formare a profesorilor de istorie din invatamantul preuniversitar pe problematica Educatiei despre Holocaust a fost realizata incepand din anul 2000 in baza programelor culturale interguvernamentale iar din anul 2011, prevederile legate de aceasta actiune au fost dezvoltate intr-un memorandum de intelegere semnat de Ministerele Educatiei din cele doua state si Institutul Yad Vashem, in calitate de Autoritate pentru comemorarea eroilor si martirilor Holocaustului din Israel.
Cei doi oficiali au mai semnat o Declaratie comuna de intentie privind cooperarea in domeniul Tehnologiei Educationale (TehEd) care prevede constituirea unor grupuri de lucru ad-hoc pentru identificarea de subiecte de interes comun si realizarea de proiecte in domeniul TehEd digitale.
Totodata, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, si Naftali Bennett, ministrul Economiei, au parafat un acord intre cele doua guverne privind cooperarea bilaterala in domeniul cercetarii si dezvoltarii tehnologice si industriale. Acordul incurajeaza si sprijina "cooperarea bilaterala in domeniu, prin programe si proiecte de cercetare tehnica si industriala dezvoltate in comun de catre organizatii de cercetare si firme din Romania si din Statul Israel, intr-un spectru larg de domenii, inclusiv stiintele de baza, bio si nano-tehnologii, materiale si stiintele vietii, cercetarea spatiala".
"O atentie deosebita va fi acordata domeniului fizicii laserilor, ingineriei si subiectelor conexe, cu scopul de a consolida cooperarea pentru dezvoltarea viitoare a componentei de fizica nucleara din proiectul Extreme Light Infrastructure, in curs de implementare la Magurele", mai precizeaza Executivul.