Trebuie sa stiti ca o organizare buna in procesul de invatare poate aduce rezultate mai bune intr-un timp mai scurt. In plus, tineti cont ca nimic nu trebuie invatat pe de rost! Nici macar teoremele si regulile de care tinem cont in limba romana sau in matematica. Invatati intotdeauna logic, nu mecanic!
Iata cateva trucuri pentru a invata mai usor inainte de examene:
Fa-ti fise de lucru
Inca dinainte de a te apuca de invatat fa-ti o fisa pentru lectia urmatoare, in care sa treci principalele puncte pe care trebuie sa le retii, iar la sfarsit te poti verifica singur. Astfel vei descoperi la timp detaliile care iti lipsesc si te poti ocupa mai mult de partile la care intampini dificultati. In plus, fisele te ajuta si sa fii mai organizat, sa tii cont de lectiile pe care le-ai parcurs deja si te ajuta ulterior la recapitulare.
Fa propriile conexiuni
Citeste lectiile fara sa incerci sa le retii in mod mecanic, incercand sa faci conexiuni cu informatiile pe care le cunosti deja. Astfel te vei asigura ca vei retine informatia pe termen lung, in timp ce invatarea mecanica nu este utila decat pe termen scurt.
Invata prin ascultare
Stiati ca 85% din cunoasterea noastra
ajunge la creier prin… urechi? In plus, creierul lucreaza si proceseaza informatia in timpul si chiar si dupa sesiunea de invatare, neuronii continuand sa stocheze materia chiar si dupa ce elevul a adormit. Receptarea unui nou material chiar inainte de inducerea starii de somn duce la memorarea rapida si in bune conditii a materialului abia studiat.
Fii creativ
Pentru a fixa mai bine unele notiuni poti incerca sa le reprezinti grafic, prin diagrame sau diverse simboluri. Poate ca memoria ta vizuala iti va fi de folos la examene! In plus, invatarea activa te ajuta sa devii mai activ, mai implicat in procesul de invatare si nu doar un simplu receptor pasiv.
Nu reciti notitele
Sa recitesti de zeci de ori aceeasi lectie nu te va ajuta, contrar aparentelor, sa retii mai multe informatii. In plus, la a doua sau a treia lectura veti observa ca aveti tendinta sa nu mai fiti la fel de atenti ca la prima citire, deoarece aveti impresia ca ati inteles/retinut deja informatia.