"In urma cu aproximativ o luna, am semnat ordinul de ministru prin care a fost aprobata programa scolara pentru primii doi ani de studii de sah, iar astazi am semnat acordul prin care asiguram cadrele didactice pentru aceasta disciplina, respectiv profesorii care sunt legitimati la FRS vor putea sa predea aceasta disciplina", a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
Ministrul Educatiei a mai anuntat ca Federatia Internationala de Sah, prin intermediul federatiei romane, va dota 500 de scoli din mediul rural cu table, piese, manuale si tot echipamentul necesar pentru studierea sahului.
"Se stie foarte bine, eu insist pe partea cu sporturile de echipa, dar sportul mintii e intotdeauna cel mai important si sunt convins ca o sa avem copii mai destepti, copii mai sanatosi, la minte in primul rand, mai buni la scoala, daca fac mai mult sah", a declarat si premierul Victor Ponta.
Jocul de sah are un rol extrem de important pentru dezvoltarea micutilor, deoarece ajuta la cresterea coeficientului de inteligenta si la rezolvarea problemelor de logica si gandire. Acesta dezvolta capacitatea de concentrarea, de strategie si independenta.
Sahul ii ajuta de asemenea pe copii la dezvoltarea abilitatilor de citire, memorie, limbaj si la imbunatatirea cunonstintelor matematice, dar incurajeaza si gandirea critica, creativa si originala.
Cei mici vor obtine deprinderi pentru a lua rapid decizii si a se descurca in diverse situatii in care in care se afla sub presiune ori sunt limitati de timp.
In plus, jocul de sah este distractiv, ii ajuta pe copii sa se relaxeze, dar si sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare si socializare.