Cadrele didactice pot obtine beneficii materiale in urma instrainarii suporturilor de curs pe care le realizeaza, cu respectarea conditiilor legale. Pentru a lamuri acest aspect va prezentam urmatorul caz specific:
Un ONG care presteaza activitati de perfectionare continua, intocmeste pentru o perioada indelungata un contract de cesiune drepturi de autor cu o remuneratie fixa/luna, aferenta suportului de curs pus la dispozitie, pentru profesorul care cedeaza dreptul asupra suportului de curs. Acest tip de serviciu se incadreaza la cesiune de drepturi de autor sau poate fi reconsiderata de ITM drept CIM?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca poate constitui obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
- scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator, conform art. 7 lit. a) din Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Astfel, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale pot constitui obiect al drepturilor de autor.
Cazul mentionat NU se poate incadra la cesiune de drepturi de autor, avand in vedere faptul ca nu presupune o conferinta, predica, pledoarie, prelegere sau o alta opera orala.
Apreciem ca persoana in cauza exercita o atributie de predare constanta (lunara) pentru care primeste o remuneratie lunara fixa, ceea ce reprezinta raporturi de munca ce pot fi desfasurate in baza unui contract individual de munca.