Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile, potrivit art. 106 din Codul muncii.
Asadar, potrivit legislatiei in vigoare, drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
In ceea ce priveste vechimea in munca, subliniem faptul ca legiuitorul nu a distins intre contractul individual de munca cu norma intreaga si cel cu timp partial, rezultand chiar faptul ca salariatul incadrat cu fractiune de norma se bucura de aceleasi drepturi ca si salariatul incadrat cu norma intreaga.
Atentie! Drepturile salariale sunt singurele care se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.
Citeste si
Cum se calculeaza salariul si sporurile pentru personalul didactic auxiliar
Mai mult decat atat, vechimea in munca se calculeaza nu pe ore, ci in functie de durata contractului (zile, luni, etc.)
Apreciem asadar ca vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract individual de munca cu timp partial de 2, 4, 6 ore si pentru contractul individual de munca cu norma intreaga.
Pentru a calcul vechimea in munca trebuie analizata durata efectiva a contractului individual de munca, respectiv intreaga perioada in care acesta a fost activ, fara suspendari sau alte cauze care intrerup vechimea in munca.
Sursa:
Portal Codul Muncii
PATRIOT 24 Ian. 2016 18:22:07
Oare cei care posteaza comentarii compuse exclusiv din intrebari nu gandesc? Aici nu este forum,cine va raspunde dragi colegi?Citesc aceste comentarii intrebatoare si nu imi vine sa cred.Multumesc pentru articol Alexandra .Elena 21 Ian. 2016 11:56:30
Somajul constituie vechime in munca?Somajul intrerupe fidelitatea chiar daca ai 30 de ani vechime neintrerupta la catedra?