Investitia face parte din programul STEP (Strenghtening Technical Education Program) al companiei producatoare de tevi fara sudura Silcotub Zalau, initiativa ce isi propune promovarea si intarirea invatamantului liceal tehnic, cresterea experientei practice a elevilor si orientarea lor spre o cariera in domeniul industrial, printr-un parteneriat cu administratia locala din Zalau si cu Inspectoratul Scolar Judetean.
"Cu acest eveniment facem un pas inainte in programul STEP, care arata in ce masura Tenaris Silcotub este angajat sa mearga inainte si sa continue acelasi drum al promovarii excelentei in invatatura", a precizat marti, la festivitatea de inaugurare a laboratorului, Laszlo Morent, manager de calitate al Silcotub.
Noul laborator este dotat cu sapte calculatoare pentru simularea virtuala a circuitelor si a schemelor si patru standuri in care elevii vor putea realiza in practica circuitele proiectate si validate in prealabil prin softul specializat instalat pe calculatoare. Acesta este disponibil pentru elevii tuturor liceelor tehnologice din judetul Salaj.
"In urma acestei investitii veti profita multi dintre dumneavoastra pentru ca veti capata primele deprinderi in ce priveste o calificare, pentru ca mai apoi sa urmariti ce se intampla in intreprindere, pentru ca performanta scolara nu inseamna doar olimpiade scolare, ci inseamna si o calificare, o meserie pe care puteti sa o continuati dupa terminarea liceului, la nivel de facultate, toate in avantajul vostru si al comunitatii", a precizat consilierul ministrului Educatiei Nationale, Stelian Fedorca.
Silcotub a investit in acest proiect suma de 240.000 de dolari, in timp ce Primaria Zalau a contribuit cu 13.000 de dolari pentru modernizarea spatiului in care functioneaza laboratorul. Proiectul include, de asemenea, sesiuni de instruire pentru profesorii de la patru licee tehnologice din Salaj. Aceasta investitie vine la un an dupa inaugurarea laboratorului de pneumatica si hidraulica de la Liceul Tehnologic "Mihai Viteazu" din Zalau, un proiect in valoare de 272.000 dolari. Pe langa cele doua laboratoare, programul STEP include activitati care urmaresc dezvoltarea abilitatilor tehnice ale elevilor inscrisi in invatamantul tehnic, precum vizite ale elevilor si profesorilor in fabricile Silcotub din Zalau si Calarasi.Asa prevede un proiect de lege initiat de deputatul de Diaspora Ovidiu Alexandru Raetchi.
Programul intitulat “Scoala – laborator de cariera” isi propune sa devina un cadru organizat in vederea valorificarii optiunilor de cariera ale elevilor si sa ii pregateasca pe acestia pentru cerintele pietei fortei de munca.
Fostii absolventi de liceu vor fi invitati sa coordoneze sesiunile, conferintele si seminariile de orientare in cariera a promotiilor curente de elevi.
Programul ar urma sa se desfasoare in ultima saptamana a anului scolar si se va afla in responsabilitatea Ministerului Educatiei si a Ministerului Muncii.