Oficialii ministerului Educatiei au incercat sa explice parintilor ca invatamantul obligatoriu este de 10 ani, iar cei care nu isi trimit copiii la scoala pot fi sanctionati cu amenzi.
"Legea prevede la dispozitiile tranzitorii ca daca aceste dispozitii nu sunt respectate din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit, atunci fapta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda ori cu munca echivalenta in folosul comunitatii, prestata de parinte sau de tutorele legal. Constatarea contraventiei si aplicarea amenzilor se face de catre persoana imputernicita de primar in acest scop, la sesizarea Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant", a declarat Liliana Preoteasa, director pentru invatamantul preuniversitar in Ministerul Educatiei.
Preoteasa a explicat in acest context ca prevederile regulamentului scolar releva situatia in care elevul incepe sa fie sanctionat cu scaderea notei la purtare.
"Va trebui insa sa facem o diferenta intre absentele izolate ici-colo, pe care le putem reglementa discutand cu parintii. Aici este vorba despre copiii care nu vin deloc la scoala sau au venit un timp si apoi au incetat sa mai frecventeze invatamantul obligatoriu", spune directorul pentru invatamantul preuniversitar in Ministerul Educatiei.
Inainte de a sesiza reprezentantul primariei, scoala are insa obligatia sa investigheze situatia la domiciliul elevului, intrucat, a mai spus Liliana Preoteasa, scopul Ministerului Educatiei nu este acela de a da amenzi.