Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
De Portal Invatamant la 15 Ian. 2021 |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Pe langa zapada si Sarbatorile de Iarna, sezonul rece aduce si cateva lucruri mai putin placute, de care trebuie sa te feresti. Raceala si gripa sunt doua dintre ele, iar daca nu iti iei din timp masuri de precautie, risti sa te loveasca, atunci cand ti-e lumea mai draga.
Hainele groase si fularul nu sunt chiar suficiente in acest sens, mult mai importanta fiind o buna imunitate a organismului. Aceasta se obtine usor, printr-o alimentatie care trebuie sa ofere organismului cele mai bune vitamine si minerale pentru intarirea sistemului imunitar. Iata care sunt vitaminele recomandate in sezonul rece dar si sursele din care le poti procura:
Este indispensabila pentru buna functionare a sistemului imunitar, motiv pentru care este in capul listei. Organismul nu poate sintetiza aceasta vitamina, de aceea, este important sa ii oferi alimente din care sa o poata prelua. Cu ajutorul ei, sistemul imunitar lupta mai usor cu virusurile care cauzeaza raceala si gripa, iar tesuturile expuse la frig se regenereaza mai rapid. Citricele au un continut bogat de vitamina C, de aceea, sunt recomandate, cu precadere, in perioada rece. Toate fructele contin, in diferite proportii, vitamina C, iar planta cea mai bogata in aceasta vitamina este patrunjelul.
Aceasta vitamina are numeroase roluri in buna functionare a organismului, unul dintre ele fiind si sustinerea sistemului imunitar. Astfel, beneficiind de aportul optim de vitamina A, organismul se vindeca mai usor de infectii si inflamatii. Cum raceala si gripa sunt infectii respiratorii, produse de virusuri, vitamina A te ajuta sa te vindeci mai repede. Un alt efect benefic al acestei vitamine este imbunatatirea acuitatii vizuale.
Cea mai cunoscuta sursa de vitamina A sunt morcovii, insa, si dovleacul contine o cantitate importanta. Vitamina A se mai gaseste si frunzele de spanac, salata si stevie.
Aceasta vitamina protejeaza celulele impotriva factorilor inflamatori, precum virusurile specifice sezonului rece. In momentul in care acesti agenti patogeni ajung in organism, celulele trebuie sa fie pregatite sa le faca fata. Prin urmare, vitamina E se administreaza in scop preventiv si mai putin curativ, efectele sale fiind reduse, in situatia in care s-a instalat deja infectia.
Se gaseste in fructele oleaginoase, precum nucile si alunele, dar, si in galbenusul de ou, lactate si seminte.
In sezonul cald, organismul sintetizeaza aceasta vitamina la nivelul pielii, prin intermediul razelor solare. Iarna, e putin mai complicat ca acest proces metabolic sa mai aiba loc, asa ca e nevoie sa apelezi la alta sursa de vitamina D. Uleiul de peste si uleiul de ficat de cod sunt astfel de surse, iar, daca preferi alte variante, poti gasi o serie de suplimente alimentare pe baza de vitamina D.
Complexul de B-uri contine vitaminele B1, B3, B5, B6,B7, B9 si B12 care asigura buna functionare a organelor esentiale si contribuie la desfasurarea proceselor metabolice. Dintre ele, vitamina B6 intareste organismul in perioada de convalescenta, fiind utila in perioadele in care esti racit sau gripat. Datorita acestei vitamine, te recuperezi mai usor, iar numarul zilelor petrecute la pat se scurteaza.
Alimentele cu un continut bogat de vitamine din complexul B sunt carnea rosie, drojdia, pestele, painea, cerealele, orezul brun, ouale, cartofii, nucile si alunele.
In concluzie, daca vrei sa fii ferit de gripa si raceala in sezonul rece, ai grija la ce mananci! Nu exclude din dieta zilnica fructele si legumele, iar, daca e cazul, apeleaza si la suplimente alimentare pe baza de vitamine si minerale. Tine, insa, cont ca acestea trebuie sa completeze o dieta sanatoasa si nu sa o inlocuiasca.