Propunerea de lege, initiata de un grup de deputati PNL, PP-DD, PC, PSD, UDMR si minoritati, a fost amendata in Comisia pentru educatie a Senatului, astfel ca articolul 96, alin.2) din lege amintita a fost completat, in sensul ca "in consiliile de administratie ale unitatilor scolare, din cota rezervata parintilor, un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a implinit 18 ani".
Initiatorii propun si modificarea articolului 96, alin.3) stipuland faptul ca la sedintele consiliului de administratie participa de drept reprezentantii organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar din unitatea de invatamant cu statut de observator. La aceste sedinte cu statut de observator participa si reprezentantul elevilor din cadrul unitatii de invatamant cu ciclu gimnazial.
O alta modificare adusa Legii educatiei vizeaza completarea aceluiasi articol 96 cu un nou alineat, 4 prim, care prevede ca presedintele consiliului de administratie are obligatia de a convoca reprezentantii organizatiilor sindicale reprezentative din unitatea de invatamant si ai elevilor la toate sedintele consiliului de administratie.
In forma actuala, Legea educatiei prevede la articolul 96, alin. 3) ca "la sedintele consiliului de administratie participa, de regula, si un reprezentant al elevilor cu statut de observator". Potrivit initiatorilor, actuala prevedere nu a fost aplicata corespunzator intrucat "la nivelul scolilor gimnaziale reprezentantul elevilor nu a mai fost invitat, situatie ce se repeta si la ciclul liceal". "Prin proiectul de lege propus, reprezentantul elevilor va redeveni membru cu drept de vot in consiliul de administratie al unitatii de invatamant din ciclul liceal si postliceal. In conformitate cu prevederile Codului civil, art. 211, acest reprezentant trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu, adica sa aiba 18 ani. In acest sens, (...) elevii isi vor desemna democratic reprezentantul in acest for de decizie. In cazul unitatilor de invatamant care nu au ciclu liceal, este firesc ca reprezentantul elevilor sa aiba statut de observator", se arata in expunerea de motive a propunerii de lege.
Legea are un caracter organic si a fost adoptata de Senat cu 98 de voturi pentru, doua voturi impotriva si o abtinere, iar raportul de admitere cu amendamente admise formulat de catre Comisia pentru educatie a fost adoptat cu 99 de voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere.