Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
de Portal Invatamant la 16 Dec. 2019 |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Cand vorbim de durere in gat la copii, vorbim de un simptom cu o prevalenta ridicata in sezonul rece. Dincolo de faptul ca cei mici au un sistem de aparare inca in formare si anticorpii lor nu sunt inca atrenati pentru tot felul de tulpini de virusuri si bacterii, durerea in gat poate avea cauze multiple.
In plus, in functie de anumite caracteristici si tratamentul poate diferi atat ca durata cat si din punct de vedere al produselor folosite, fie ele homeopate sau OTC-uir. Cert este ca durerea intensa si de lunga durata, mai ales la copii nu este un semn care trebuie ignorat si se impune o vizita la medicul specialist.
In limita a cateorva simptome, in calmarea durerilor intr o perioada mai lunga de timp si in acel context in care durerea in gat are cauza virala sau bacteriana, trebuie sa fim atenti la cateva indicii.
Daca a fost o luna in care la nivelul gatului s-a constatat o iritare recurenta, iar daca atunci cand vorbim de gat si de amigdale s-a constatat o anumita roseata, in cazul in care acest lucru persista dupa ce copilul a intrat in contact cu anumite tratamente homeopate, e timpul sa cerem ajutorul unui specialist.
Cauze pentru durerea in gat la copii
Durerea poate avea multiple cauze, incepand cu infectiile cu origini virale sau bacteriene, continuand cu boli cu substrat, iar aici paleta este extrem de larga. Ca idee, durerea determinata de o viroza banala este o durere spontana care isi face simtita prezenta la inghitire.
In cazul in care durerea persista, chiar si dupa o serie de serii cu ceai cald, preparate calde cu miere, atunci este impetuos necesar sa se apeleze un medic pediatru.
Tratamente in cazul durerilor de gat la copii
Racelile usoare insotite de dureri de gat, pot fi tratate prin remedii naturale. Daca insa simptomele nu se amelioreaza dupa maxim 3 zile, se recomanda un consult la medicul pediatru.
Ca idee, este nevoie de hidratare. Si cand vorbim de hidratare nu vobim doar de apa ci este recomandabil sa se consume compoturi, ceaiuri calde sau la temperatura corpului. Prin lichidele consumate, mucoasa gatului se mentine umeda si se scapa mai repede de senzatia de disconfort. Se recomanda ceaiurile de plante precum salvia, cimbru, musetel, nalba sau renumita bautura calda cu lamaie.
Impachetarile in jurul gatului sunt apreciate de multi parinti, deoarece reusesc sa amelioreze durerea. Pentru aceasta operatiune este folosit un prosop de bucatarie, scufundat in apa rece sau calda (in functie de durere), stors si asezat in jurul gatului in care putem sa punem cateva picaturi de ulei de eucalipt, salvie, spirt diluat sau o pasta de cartof cu ceapa.
La acest remediu, ideal si pentru vindecarea corzilor vocale de raguseala este bine sa stam langa copil si sa-l supravegheam ca sa nu alunece prosopul sau el sa nu-l arunce.
De retinut
Cand vorbim de durerile de gat la copii trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte:
Atunci cand durerile de gat dureaza de mai bine de trei zile, sau sunt dureri insotite de senzatie de sufocare, probleme de respiratie si dureri la inghitire, e clar ca trebuie sa consultam un medic pediatru si sa lasam deoparte tratamentele homeopate.
In plus, daca durerile se resimt accentuat pe o parte a gatului sau apar in urma suprasolicitarii vocii, iar la palpare ganglionii limfatici sunt foarte inflamati, este necesar atunci un consult mai complex.
De asemenea, cand temperatura corpului se mentine ridicata (38 grade Celsius mai bine de 3 zile) sau 40 de grade Celsius (in randul copiilor pana in 12 ani), iar durerile in gat sunt insotite de aparitia unor pete rotii pe piele poate fi vorba de mai mult decat de o simpla raceala sau gripa si putem vorbi chiar de variola, varicela sau varsat de vant. Este important sa fim atenti la simptome si sa apelam la medicul pediatru pentru preventie ca cel mic sa nu piarda lectiile de scoala si nu numai.