La concursurile pentru ocuparea functiilor de inspector scolar general, inspector scolar general adjunct si director al Casei Corpului Didactic care au avut loc intre 11 martie si 19 mai au participat 207 candidati si doar 80 au fost admisi.
"Principalele obiective ale conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice sunt depolitizarea si profesionalizarea invatamantului romanesc. Ocuparea acestor posturi de la varful inspectoratelor scolare judetene, prin concurs, pe criterii de competenta manageriala, elimina orice suspiciune in legatura cu interventia politicului prin numiri directe sau delegari de sarcini.
La acest concurs, primul dupa anul 2008, au participat un numar de 207 candidati, 80 fiind declarati admisi. Astfel, in 21 de judete exista inspectori scolari generali cu contract de management, in 20 de judete au fost declarati admisi 28 de candidati pentru posturile de inspectori generali adjuncti, iar pentru posturile de directori ai caselor corpului didactic au fost declarati admisi 31 de candidati", precizeaza MECS in comunicatul de presa.
Astfel, in judetele Calarasi, Cluj, Dambovita, Tulcea si Salaj echipele manageriale sunt complete, insa la polul opus se situeaza judetele Arad, Bacau, Harghita, Olt si Vaslui, unde niciun candidat nu a reusit sa promoveze concursul. "Mentionam ca metodologia dupa care s-a desfasurat concursul este in deplina corelatie cu Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, asumata de catre guvernul PDL", arata sursa citata.
MECS sustine ca participarea in calitate de observatori a liderilor judeteni si a conducerii centrale ale celor doua mari confederatii sindicale din invatamant, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret', precum si a reprezentantilor Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar certifica desfasurarea in deplina transparenta si legalitate a concursurilor organizate de minister.