Tocmai pentru a reusi atat sa obtina note mari, cat si sa ramana cu informatiile de baza pentru fiecare lectie in parte, este important ca ei sa nu invete mecanic, ci sa isi structureze materia si sa eficientizeze procesul de invatare.
Venim in ajutorul micutilor scolari cu cateva sfaturi care sa ii ajute sa invete eficient in noul an scolar:
1. Odihna dupa scoala
Cel mai important aspect in procesul de invatare este sa fii odihnit. Cea mai mare greseala pe care o fac parintii este sa ii obige pe copii sa isi faca temele imediat dupa ce se intorc de la scoala. Cei mici trebuie sa se odihneasca macar o ora dupa cele cinci-sase ceasuri petrecute la scoala, pentru a da randament si a nu rezolva temele ca niste mici robotei.
2. Program stabil
Un program stabil inseamna setarea ceasului interior, astfel incat organismul sa fie obisnuit pentru activitatile zilnice. Incercati sa ii trimiteti la culcare pe cei mici in fiecare seara la aceeasi ora si stabiliti un program de doua-trei ore dupa amiaza, pentru rezolvarea temelor si citirea lectiilor predate.
3. Rescrierea notitelor
Invatatul mecanic este cea mai mare greseala, pe care o fac cei mai multi copii. Efectul unei lectii invatate mecanic se produce doar in orele imediat urmatoare, insa dupa doua zile, micutii nu mai stiu nimic dintr-o lectie astfel invatata. Tocmai din acest motiv, recomandam micutilor sa isi rescrie (de mana si nu la calculator) notitele luate la clasa. Astfel se vor asigura ca au prins materia predata si nu vor putea fi surprinsi nepregatiti atunci cand vor intalni acel subiect.
4. Gustare in timpul perioadei de studiu
Nu este deloc indicat sa astepti pana termini de invatat pentru a merge la masa, pentru ca vei fi infometat si vei manca mai mult decat este necesar. Pregateste o gustare sanatoasa, cum ar fi o salata de fructe sau de legume din care sa gusti pe parcursul studiului. In plus, alimentatia corecta si sanatoasa te va ajuta sa ramai echilibrat si sa asimilezi mai usor informatiile noi.
5. Activitati extrascolare
Creierul tau are nevoie de pauze regulate pentru a da randament. Cel mai indicat este sa te opresti din studiu la fiecare jumatate de ora, chiar si pentru a manca un fruct sau pentru a te uita pe geam si a-ti aerisi mintea. De asemenea, este important sa participati la activitati extrascolare cat mai des, in special la cele care presupun un minim de efort fizic: inot, dans, fotbal, etc.