Anul trecut a fost initiat un proiect de lege privind derularea Programului National "Crese pentru Copiii Romaniei", motivat de faptul ca locurile in crese si gradinite sunt insuficiente. Potrivit proiectului, Guvernul era obligat sa asigure finantarea constructiei unui numar minim de crese in fiecare oras de peste 10.000 de locuitori, proportional cu populatia fiecarei localitati. Astfel, pentru localitatile cu 10.000-15.000 locuitori ar trebui construita cel putin o cresa, pentru cele cu 30.000-50.000 de locuitori - minimum 3 crese, pentru orasele cu 100.000-130.000 de locuitori - 6 crese, iar pentru cele cu 280.000-360.000 de locuitori - 10 crese. Astfel, in Bucuresti ar fi ajuns sa fie construite 60 de crese.
Parlamentarii calculasera si un cost estimativ pentru constructia fiecarei crese, respectiv 1,4 milioane lei, aratand ca efortul bugetar total ar fi de 775,6 milioane lei, adica aproximativ 175 milioane de euro, la cursul de la finele lunii noiembrie. Constructia tuturor creselor ar trebui finalizata in patru ani, incepand din acest an, terenurile necesare urmand a fi puse la dispozitie de catre autoritatile locale. in toamna anului trecut, majoritatea PSD-ALDE-UNPR din Senat a adoptat proiectul de lege, in urma unui raport favorabil intocmit de Comisia de invatamant, avand-o presedinte pe Ecaterina Andronescu.
"Romania a pierdut cea mai mare parte a creselor pe care le-a avut pana in 1989, ceea ce a creat o mare dificultate familiilor tinere. De aceea, cred ca este firesc si normal ca Guvernul sa se intereseze si sa aiba in portofoliul de idei si de fapte construirea de crese in toate judetele tarii. Rationamentul autorilor acestei initiative legislative este unul cat se poate de corect, pentru ca tine seama de ponderea populatiei in repartizarea numarului de crese pe fiecare judet in parte", sustinea atunci Ecaterina Andronescu.
Miercuri, insa, Camera Deputatilor a respins proiectul, desi fusese adoptat in toamna de Senat. Si Guvernul Grindeanu s-a opus legii, pe motiv ca programul are in vedere realizarea de crese numai in localitati cu peste 10.000 locuitori, adica in doar 10% din localitati, 90% din localitati inregistrand un numar mai mic de locuitori.
Marian Tocianiuc 12 Iun. 2017 12:26:44
mai bine sa si faca puscarii politicienii si sa se inchida in ele pe veci pururi .amin