Desfiintarea inspectoratelor scolare a fost ideea propusa de reprezentantii sistemului de invatamant, care considera ca acestea sunt "institutii toxice, comuniste si corupte". In plus, prin desfiintarea inspectoratelor scolare se urmareste oferirea factorilor decizionali unitatilor de invatamant.
"Descentralizarea in domeniul educatiei este absolut necesara pentru a da putere scolilor sa ia decizii si comunitatii locale sa se implice cu adevarat si a fost cuprinsa in strategia de descentralizare, realizata de Guvern, in 2006. Vreau sa pornesc o dezbatere reala pe acest subiect, iar primul pas este sa oferim o forma si un cadru institutional, iar Comisia de invatamant din Camera Deputatilor va trebui sa-si asume acest rol", subliniaza Cornel Comsa, initiatorul proiectului legislativ.
Daca inspectoratele scolare vor fi desfiintate, atributiile de administrare vor fi preluate de administratia locala, care detine deja terenurile si cladirile in care functioneaza scolile si se care se vor ocupa de acestea in baza resurselor proprii si a finantarilor de la minister.
Daca proiectul legislativ va fi adoptat, inspectiile scolare vor fi realizate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii Invatamantului Preuniversitar (ARACIP). Acesta va monitoriza si respecta standardele nationale si indicatorii de performanta prin inspectie scolara.
"Sustin fara rezerve inspectia scolara si institutionala in invatamantul preuniversitar din Romania, ca pe un instrument managerial inca deosebit de necesar dezvoltarii si consolidarii calitatii educatiei; si sustin, tot fara rezerve, schimbarea paradigmei sale institutionale prin crearea unei piete deschise si sanatoase a furnizorilor de inspectie scolara si institutionala, independente de Ministerul Educatiei", a declarat expertul in educatie, Marian Stas.
Cp 15 Feb. 2016 23:15:11
Ai dreptate, Ash!Ash 12 Feb. 2016 23:04:55
De ce trebuie sa inventam coada la cireasa? Adica intr-un domeniu in care alti deja ne-au demonstrat cum si de ce are nevoie sa functioneze noi in loc sa preluam si sa inovam mai departe pe baza oferita de ei noi trebuie sa facem ceva original... ca si democratia originala a lui Iliesc si uite unde ne-a adus. Totul se bazeaza pe interesele personale ale profesorilor si nu pe interesul elevului. M-am speriat cand am citit comentariile voastre in majoritate. Nici o tara cu invatamant civilizat nu are inspectorate. Nici o tara civilizata nu isi face programa in functie de ce "tip" de profesori are si care sunt profesori cu putere... inspre cum bate vantul sindicatului... ok, sindicatul trebuie sa apere profesori dar nu s-a distruga invatamantul prin practicile si santajele facute si prin protectia unor "balene si rechini" pe posturi. Invatamantul dinainte de 90 era bun la vremea lui iar schimbarea lui inseamna progres... altfel locuiam inca in pesteri pentru ca "era asa de bine" "numai niste nebuni ar vrea sa iesim din pesteri..." Ma rog o viata frumoasa cu ceea ce veti alege pentru ca sunt sigur ca si asta o veti alege gresit... aveti un talent sa va futeti singuri.... nu pot sa uit ca si pentru majoritatea parintilor din Romania conteaza nota pe care o are copilul meu nu daca invata ceva si face ceva cu ce a invatat in viata... dat sa aiba note mai mari decat vecinul... astfel aveti colegii nationale cu medii generale peste 9,50 : Daca nu intelegeti ce implica asta atunci mai bine taceti luati-va chenzina si mergeti la o tuicaCatalina Eminescu 12 Feb. 2016 16:12:53
Slava Domnului ca Inspectoratele sunt vazute asa cum sunt: toxice, comuniste, mafiote, contrare intereselor invatamantului, de aceea rezultatele sunt cele de acum, oribile, cu tineri lasati de izbeliste, nepregatiti, ca si acele cadre care dau examene si iau 3. Ce sa mai zicem de inspectorii, loaze cersetoare, care au dat, cica, examene, ei cu ei si au luat niste note care le-a permis sa ramana pe posturile pe care le ocupa, unii, de mai bine de 20 de ani, vedeti cazurile de la Ploiesti, cu Iancu Tudor, inspector la personal de mai mult de 20 de ani, un nemernic care a stricat tot in Prahova, aranjand pe bani grei posturi in scoli foarte bune, impreuna cu ceilalati colegi, bineinteles, mai ales inspectorii generali si adjunctii. Desi au fost nenumarate reclamatii, nimeni n-a facut nimic, ca sa nu ramana fara un asa post. De ce nu-si ocupa scarbele-astea posturile pe care le au rezervate la scoli foarte bune, doar pe baza de dosar? Pentru ca nu ii intereseaza decat banii si foloasele necuvenite pe care le incaseaza linistiti de ani de zile, fara sa aibe nici o problema. Dar sa nu fie lasate scolile nici la cheremul primariilor, alte cocine pline ochi de mafioti ascunsi prin birouri, de unde se uita hohotind la prostii care muncesc. De directorii de scoli, ce sa mai zic. Multi se cred Dumnezeu, ascund fapte penale care , chiar de ar fi descoperite, scapa nepedepsiti. E nevoie de vointa celor multi si amarati, cum suntem majoritatea, pentru a-i opri pe acesti nenorociti, chiar cu pretul sacrificiului suprem. Altfel, ei vor continua, cu aceeasi nesimtire, sa spuna ca ne vor binele, cum a fost si cu hotul suprem Basescu, care ne-a dorit tot BINELE din lume d-aia a furat pentru mii de ani de acum incolo, pentru el si prietenii lui. Astia TREBUIE IMPUSCATI, CA PE CEAUSESCU. De ce mai asteptam????Cãtãlin 12 Feb. 2016 11:03:55
Tare mi-e teamã cã aceastã asa zisã descentralizare va duce inevitabil la prãbusirea iremediabilã a sistemului de anvãtãmant din tara noastrã. Sã vã spun de ce.1. Primãriile si prefecturile locale sunt pline de oameni care n-au nici o treabã cu anvãtãmantul si care n-au o pregãtire adecvatã pentru a lua decizii ce privesc bunul mers al institutiilor educative. Ei sunt pusi sã administreze patrimoniul si sã ia decizii cu privire la fondurile alocate fiecãrei unitãti an parte pentru buna desfãsurare a procesului educativ, numai cã, de obicei, scuza imbecilã ”nu sunt bani la buget” acoperã an realitate exact incompetenta si impotenta aparatului local de conducere. De aici pleacã si cele mai multe neajunsuri si probleme, an special an unitãtile preuniversitare.
2. N-am anteles niciodatã de ce anvãtãmantul romanesc de dinainte de 89 trebuie cu orice chip demonizat an acest fel. S-au nãscut si s-au format oameni de o deosebitã tinutã moralã si profesionalã chiar an acele vremuri. A adopta azi ideea preconceputã cã tot ce e vechi este automat si prost pentru noi, este cel putin subiectivã dacã nu chiar rãutãcioasã. Scoala romaneascã a dat simboluri nationale si s-a impus prin competentele sale la cele mai prestigioase concursuri internationale tocmai pentru cã n-a fost anghititã de iuresul acesta al democratizãrii fortate si fãrã discernãmant. Dar anainte de toate, scoala romaneascã nu forma doar cateva elite, ci-i pregãtea pe cetãtenii ei pentru viatã si dãdea tuturor elevilor posibilitatea EGALÃ de-a progresa. Lucru care, din pãcate, azi nu se mai antamplã.
3. Am resimtit cel mai bine an ce hal s-a fãcut descentralizarea la nivel local. Directiile de anvãtãmant locale tin prea putin cont de problemele reale si punctuale ale fiecãrei unitãti an parte din subordine, singurul lor scop fiind acela de-a pasa rãspunderea pentru deciziile lor directorilor si administratorilor de unitãti. Adicã, sã ne-ntelegem: directiile de anvãtãmant iau deciziile an numele ordonatorilor tertiari de credite, ansã nu-si asumã rãspunderea pentru nici un fel de contract pe care al ancheie an numele unitãtilor controlate. Ca sã nu mai zicem despre faptul cã bãieti/fete cu pixu-n buzunarul de la piept taie si modificã sumele alocate bugetelor unitãtilor an mod cu totul arbitrar si discretionar, probabil asteptandu-se sã le pupãm si mainile cã mãcar ne mai lasã ceva firimituri an marea lor noblete.
4. E adevãrat cã inspectoratele scolare au un rol uneori ambiguu an relatia cu unitãtile de anvãtãmant. Dar nu cred cã rãul an anvãtãmantul romanesc se trage direct de la inspectorii scolari. Eu cred cã se trage de la politizarea aparatului de conducere si amestecul politicului an viata educativã. Frica de pierdere a scaunului si/sau a anumitor privilegii conferite de statutul inspectorului, face din unii dintre ei candidatii perfecti pentru santaj- fie el mediatic, politic sau de altã naturã.
În concluzie, aceastã descentralizare urmãreste limitarea resurselor disponibile unitãtilor, pe de-o parte, iar pe de altã parte urmãreste ”acordarea” de si mai multe rãspunderi primãriilor locale- lucru care, asa cum am arãtat, combinat cu incompetenta, naste monstri si nu din ãia sacri.
Dumitru Alexandru 12 Feb. 2016 10:32:15
Cel mai eficient inspector scolar functioneaza de mulți ani in SUA, Tarile nordice, Asia etc. sub numele de ,,Parinte- voluntar". E simplu: vrei sa vezi cum se desfasoara cursurile si seminariile in scoala in care invata copilul tau, mergi la scoala si asista la ore.Profesorii nu vor mai antarzia de la ore, nu vor mai veni cu lectiile nefacute, nu vor mai nota sau asculta preferential elevii cu care fac meditatii etc.. Mai multe despre acest ,,inspector scolar" se gaseste in brosura ,, Educatie prin matematica, editia 7-a, difuzata gratuit prin scoli.
Vladimir Dumitru 12 Feb. 2016 09:06:41
Observ o tendințã extrem de periculoasã an gandirea, pregãtirea și chiar luarea unor decizii an Romania și mã refer acum an cazul sistemului nostru din pãcate mulți profesori achieseazã acestei stãri de fapt, fie activ, fie printr-o pasivitate la fel de pãguboasã!!!:1. Dacã elevii sunt supraancãrcați cu programul instruirii și educației lor, nu gandim cum sã nu mai fie sufocați cu teme foarte multe și programe stufoase și cum sã facem mai practice predarea disciplinelor an special cele experimentale și artistice dar nu numai... Nuu... noi procedãm la SCOATEREA/ DISTRUGEREA unor discipline clasiceistorie, latinã, fizicã, chimie, biologie și la reducerea drasticã a numãrului de ore, la altele...
***
2. Dacã o instituție necesarã pentru activitatea curentã a fiecãrei școli și numitã Inspectorat Școlar are numeroase hibe an funcționarea ei, hibe ce pot fi corectate astfel ancat acest ISJ sã fie flexibil și eficient, noi aplaudãm aberația unui obscur deputat și neprofesionist an domeniu, conform cãreia se propune ca aceastã instituție sã fie desființatã! Vã asigur cã un compartiment al Primãriei nu va putea prelua activitatea specificã a Inspectoratului ! Pe principiul acesta ar trebui ca TOATE inspectoratele sau direcțiile de profil jandarmerie, situații de urgențã, sãnãtate etc. din județe sã fie desființate și preluate nu-i așa de atot-potenta administrație localã !
Stimați colegi, chiar nu sesizãm cã se dorește instituirea HAOSULUI an societatea noastrã și așa bolnavã și cam lipsitã de perspective ???
Vã las sã gandiți și dacã doriți sã aplaudați an continuare asemenea inițiative demente, atunci..... "game over" !
A propos, an loc de ancheiere, știați cã acel domn Ștefan Vlaston care este mai mare peste inițiativa schimbãrii planului cadru este MEMBRU al unui partid politic și face jocul ascuns al unui personaj sinistru de tristã amintire pentru toatã Romania ?
Elena Rotomeza 11 Feb. 2016 16:33:32
Felicitãri! Sper sã fie anțelepți și domnii senatori. Așa votul acordat autoritãții administrative locale va fi mult mai atentacordat.