Cu toate acestea, creativitatea este o calitate esentiala care iti va permite sa te deosebesti de ceilalti cu idei, abordari si perspective diferite. Exista oare un remediu magic pentru a-ti stimula creativitatea? Nu chiar. Pe de alta parte, exista foarte multe tehnici pe care le poti exersa si tu pentru a-ti stimula impulsurile creative. Iata cinci dintre ele care iti pot fi utile si tie!
1. Ia-ti mereu notite
Aici nu e vorba numai de cursurile la care participi, ci si de orice alte circumstante. Poate intr-un videoclip descoperit pe internet, gasesti o fraza care te inspira, poate decorul unei piese de teatru ti se pare in mod special original sau poate un prieten iti povesteste o anecdota inteligenta.
Noteaza-ti intr-o agenda sau un carnetel special, pe care incearca sa-l tii mereu cu tine, orice lucru, idee sau citat care te inspira sau iti trezeste vreo emotie. Poate initial nu iti vor folosi la nimic, dar nu poti sa stii cand te vor inspira pentru o prezentare sau un proiect. Nu te baza pe faptul ca vei tine minte, pune totul pe hartie!
2. Citeste
Lectura nu numai ca ajuta la dezvoltarea empatiei, care ea insasi poate fi o sursa de creativitate, si a vocabularului, ci iti extinde orizonturile si privilegiaza conexiunile intre idei. Ca sa iti dezvolti cu adevarat creativitatea, incearca sa iesi, macar din cand in cand, din zona de confort.
Ce inseamna asta? Inseamna sa diversifici putin stilurile. Daca esti un mare fan al romanelor SF, de exemplu, incearca niste
carti de Agatha Christie. Cu siguranta vei fi surprins de inventivitatea autoarei si de solutiile inteligente si creative pe care le gaseste in rezolvarea cazurilor propuse.
3. Da o forma concreta ideilor tale
Adesea ideile se blocheaza intr-un stadiu in care nu le poti prezenta clar. Ajungi sa pierzi si timp si energie, pentru a-ti pune ideile cap la cap intr-o forma concreta. Pentru a simplifica acest proces, incearca sa folosesti post-it-uri, hartie, liste.
Fa orice ti se pare util pentru a-ti pune in scena, pentru a da o forma relativ concreta gandurilor tale. O idee, fie si una foarte buna, nu inseamna nimic, daca nu reusesti sa o exprimi in mod clar si sa o faci sa prinda viata in ochii tai si ai celorlalti.
4. Asculta muzica
Stiai ca anumite genuri muzicale stimuleaza creativitatea? Da, conform multor studii, muzica ne poate stimula spiritul creativ! Explicatia este una stiintifica. Placerea pe care o traim cand ascultam genul de muzica preferat ne stimuleaza circuitul neuronal asociat recompenselor cerebrala, ceea ce ne face euforici. Odata dezinhibat, creierul nostru isi poate asuma mai multe riscuri si poate fi mai creativ! Celebrul filosof antic Platon parea ca stie acest lucru atunci cand a spus ca muzica „da aripi gandirii, zbor imaginatiei”.
5. Gandeste ca un copil
Privirea unui copil este plina de bucurie, pasiune si dorinta de a descoperi mereu ceva nou. Cu aceeasi energie va trebui sa te comporti si tu in incercarea de a-ti stimula creativitatea. Nimic nu ar trebui sa fie prea plictisitor, prea lung, prea dificil.
Pastreaza o abordare deschisa si incurajeaza-ti interesul pentru orice te pasioneaza, in acelasi mod in care un copil se minuneaza de tot ce il inconjoara. Creativitatea nu este altceva decat capacitatea de a pastra perspectiva unui copil, in slujba problemelor adultilor.
In concluzie, retine ca pentru a-ti stimula creativitatea conteaza foarte mult atitudinea ta. Incearca tehnicile sugerate mai sus si, impreuna cu o perspectiva deschisa, vei ajunge la rezultatele scontate.
Sursa foto: Pexels.com