Concursul online pe teme de istorie si arheologie romana se adreseaza elevilor de liceu din judetul Mures si face parte din proiectul "Traseul Limesului Roman in judetul Mures".
Potrivit arheologului, concursul va antrena echipe de cate trei elevi de liceu, fiecare dintre ele coordonata de catre un profesor, se va desfasura bilingv (in limba romana si maghiara), pe o perioada de o luna, prin intermediul unei platforme online www.limesonline.ro
Participantii vor lucra in echipe de cate trei persoane si vor fi coordonati de profesori. Competitia se va desfasura atat in limba romana, cat si in limba maghiara, pe o perioada de o lunea, prin intermediul platformei online www.limesonline.ro.
"E prima editie. Ne-am gandim daca tematica este una legata de epoca romana, sa le aratam copiilor patrimoniul arheologic roman din Transilvania, la care se poate ajunge si individual, dar ne-am gandit ca se vor deplasa la Alba Iulia, anticul Apulum, unde or sa aiba parte de o excursie de doua zile si ghidaj special. Premiantii de pe locul II vor face o excursie la Porolissum, langa Zalau, unde este un frumos parc arheologic, cu o oprire la castrul legionar din Turda. Celor care se vor plasa pe locul III le vom organiza o excursie in siturile din judetul Mures", a declarat arheologul Panczel Szilamer.
Scopul concursului este promovarea cunostintelor referitoare la armata romana, istoria Daciei romane si siturile romane din judetul Mures, care fac parte din sistemul defensiv, adica limesul Imperiului Roman.
"Intentia organizatorilor este de a aborda creativ mostenirea antichitatii romane si istoria militara a epocii. Concursul va fi compus din trei etape, fiecare cu o durata de o saptamana, care vor presupune si o documentare bibliografica referitoare la aspectele generale ale istoriei militare romane si ale vietii cotidiene a soldatilor, cat si un contact direct cu siturile de pe traseul limesului roman, prin intermediul unor probe interactive. Cele trei etape vor fi insotite de o proba generala care se va desfasura in paralel, pe toata durata celor trei saptamani", a explicat arheologul.