Accentul pe materii noi la liceu: dezvoltarea inteligentei emotionale si a empatiei

De Mihaela Pascu
la 05 Dec. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Accentul pe materii noi la liceu: dezvoltarea inteligentei emotionale si a empatiei05Dec.2023

Educatia trebuie sa inglobeze, din ce in ce mai mult, materii noi si sa arate deschidere catre ceea ce azi devine mai mult decat necesar. Dincolo de cunostintele academice, extrem de importante, educatia trebuie sa implice si dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale ale elevilor. Astfel, dezvoltarea inteligentei emotionale si a empatiei sunt obiective importante care trebuie sa faca parte din procesul educational pentru elevii de liceu.

 
 
 
Cum definim inteligenta emotionala si empatia?
 
Prin inteligenta emotionala intelegem abilitatea individului de a intelege, gestiona si utiliza propriile emotii, precum si de a recunoaste si de a raspunde la emotiile altora. Aceasta abilitate este esentiala pentru a ne descurca mai departe in viata, fie ca vorbim de cea personala, fie de cea profesionala. De asemenea, prin empatie intelegem abilitatea de a simti si de a percepe sau identifica in mod corect starile emotionale ale altor persoane, oferind sprijinul si intelegerea noastra.
 
De ce e important sa punem accentul pe inteligenta emotionala si empatie in procesul educational
 
Va prezentam mai jos cateva argumente in favoarea includerii in programa a unor materii care sa dezvolte abilitatile de inteligenta emotionala si empatie:
 
Relatii functionale si sanatoase cu ceilalti
 
Inteligenta emotionala ii ajuta pe elevi sa relationeze cu ceilalti mai usor, sa aiba interactiuni bazate pe respect reciproc, sa gestioneze conflictele in mod eficient si, per ansamblu, sa dezvolte relatii interpersonale sanatoase.
 
Rezultate mai bune la scoala
 
Elevii care isi dezvolta inteligenta emotionala si empatia vor da dovada de o capacitate mai mare de invatare si de abilitatea de a gestiona stresul mai usor. De asemenea, mentinerea unor relatii respectuoase cu profesorii si colegii asigura un climat pozitiv si un mediu propice de invatare. 
 
Compasiunea inseamna siguranta
 
Un mediu in care le predam elevilor despre inteligenta emotionala si empatie inseamna un mediu in care ii invatam sa fie unii mai aproape de ceilalti, sa se respecte reciproc, sa aiba incredere in ei insisi si in ceilalti, sa perceapa diferitele opinii asupra unui subiect si sa isi dezvolte compasiunea fata de ceilalti. Un mediu scolar pozitiv nu se poate construi fara aceste doua elemente esentiale. 
 
 
Cum predam in licee inteligenta emotionala si empatia?
 
Chiar daca eforturile care se fac in aceasta directie sunt inca la inceput, este necesar sa continuam si sa includem din ce in ce mai multe astfel de cursuri de dezvoltare a inteligentei emotionale in toate unitatile de invatamant liceal. Se pot face inclusiv ateliere saptamanala care vor ajuta semnificativ la obtinerea beneficiilor amintite mai sus. 
 
O alta metoda prin care ii putem invata pe elevii de liceu sa isi dezvolte inteligenta emotionala si empatia este reprezentata de organizarea unor proiecte de grup. Colaborarile intre elevi sunt o metoda foarte buna pentru ca acestia sa invete sa fie empatici, sa coopereze cu eficienta si sa comunice cat mai bine. Aceste proiecte ii vor ajuta si sa isi cunoasca mai bine colegii, fiind de preferat ca grupurile sa nu aiba mereu aceeasi componenta. In plus, se pot organiza diferite jocuri de rol si simulari ale unor situatii astfel incat sa apelam si la creativitate si imaginatie pentru a gestiona aceste proiecte care implica dezvoltarea inteligentei emotionale si empatie. Simularile trebuie sa presupuna situatii in care colegii trebuie sa fie empatici, sa ofere sfaturi, sa gaseasca optiuni pentru a-si oferi sprijinul etc. 
 
De asemenea, este important sa includem in cadrul acestor cursuri si/sau ateliere si diferite tehnici de gestionare a stresului. Aceste metode sunt cu atat mai importante cu cat perioada adolescentei presupune schimbari fizice si mentale deosebite, iar stresul survenit in anii de liceu nu trebuie ignorat sub nicio forma. 
 
Asa cum am mentionat si cu alte ocazii, a investi intr-o educatie de calitate inseamna a investi in bunastarea generala a societatii si in viitorul tinerei generatii, precum si in viitorul nostru. O societate sanatoasa isi cladeste si dezvolta parcursul pornind de la o educatie solida cu valori reale. 
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Agenda Cadrului Didactic 2024 - 2025

Ce este atat de special la aceasta Agenda Cadrului Didactic?

In primul rand, structura ei. Este conceputa exclusiv pentru necesitatile unui cadru didactic, astfel incat sa va ajute eficient in planificarea activitatii si sa nu ratati cumva vreun moment profesional important.

In al doilea rand, agenda este eleganta, atrage imediat atentia.

Si, in al treilea rand, ea aduce o inovatie simpatica: delimitarea celor 5 module de invatare ale anului scolar se face cu cate o caricatura savuroasa.


...Vezi AICI cum arata Agenda <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

compasiunedezvoltare inteligenta emotionalaempatiecurs dezvoltare personala


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//