UPDATE: Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat, marti, ca propunerea revenirii la structura cu trei trimestre in loc de semestre va fi lansata in dezbatere publica cel tarziu la toamna. El a afirmat ca nu a inteles niciodata de ce s-a trecut la formula cu semestre si implicit s-a renuntat la o evaluare a elevilor.
"Nu spun ca sustin aceasta idee, doar va rog sa va ganditi. Eu personal nu am inteles niciodata trecerea la semestre. Nu spun ca e rea, nu am inteles-o eu. Nu am inteles ce avantaje are, ce avantaj are renuntarea la evaluari, in loc de trei, doua. (...) O sa va lansez ca tema de gandire doar, ea va fi lansata si public in dezbartere cel mai tarziu in aceasta toamna. Eu voi asculta cu mare atentie argumentele expertilor in stiintele educatiei", a declarat Cimpeanu.
Ministrul a subliniat ca aceasta propunere de modificare a structurii anului scolar este "coroborata cu cea privind extinderea cursurilor", anul scolar sa inceapa de la 1 septembrie.
Redam mesajul ministrului Educatiei despre reintroducerea trimestrelor:
"Conform Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului şcolar 2021 – 2022, cursurile vor incepe in acest an in data 13 septembrie.
Daca si numai daca principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educatiei (FSLI, Federatia Spiru Haret, Consiliul National al Elevilor si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti) ajung la un consens si revin in mod unanim asupra calendarului aprobat in urma consultarilor de la inceputul anului 2021, Ministerul Educatiei are deplina disponibilitate de a reveni asupra calendarului, in sensul extinderii perioadei de cursuri inca din anul scolar 2021 – 2022, atragand, insa, atentia asupra deficitului de predictibilitate generat de aceasta eventuala revenire.
Ministerul Educatiei considera ca predictibilitatea trebuie sa ramana un deziderat major in sistemul de invatamant, mai ales acum, cand perioada de criza sanitara a impus decizii multiple de schimbare in timp scurt.
Pe de alta parte, Ministerul Educatiei sustine extinderea anului scolar, cu atat mai mult cu cat este necesara recuperarea pierderilor educationale generate de predarea online.
In orice varianta, Ministerul Educatiei va avea anul acesta initiativa de a propune extinderea perioadei de cursuri in invatamantul preuniversitar, incepand cu anul scolar 2022 – 2023. In acest sens, vor fi initiate consultari extinse.
Ministerul Educatiei va lua in considerare orice solutie va rezulta in urma acestor consultari, fara a exclude nicio varianta solicitata de profesori, elevi si parinti, nici revenirea la trimestre, nici extinderea duratei cursurilor si nici alta varianta ce va rezulta in interesul pregatirii elevilor."
Totusi, in anul scolar 2021-2022, conform ordinului de ministru in vigoare, cursurile vor incepe in data de 13 septembrie, iar daca se va reveni asupra acestui calendar, acest lucru se va face doar dupa un consens intre minister si partenerii sai de dialog social.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Marian 13 Apr. 2021 06:19:44
Revenirea la metodele consacrate, cele verificate in timp, care au si dat cele mai bune rezultate - pozitive, sunt cele mai indicate. Experienta postrevolutionara s-a soldat cu esecuri pe toate planurile, aratand ca democratia, pe de o parte, nu este atuul poporului roman - care nu stie cum s-o foloseasca in favoarea sa, iar pe de alta parte, instabilitatea sistemului de invatamant... prin numirea multor oportunisti, a dus la volatilizarea fortei tinere spre domenii mai atractive cel putin din punct de vedere financiar, dar si distrugerea pilonilor motivationali ai sistemului se edicatie! Comunistii au distrus mai putin decat au distrus cei treizeci de ani de asa-zisa democratie...