Potrivit ministrului Educatiei, Monica Anisie, 12.423 de unitati de invatamant vor functiona in scenariul verde, 4.915 unitati in scenariul galben si 263 de unitati in scenariul rosu.
Anul scolar 2020-2021 se structureaza pe doua semestre, care insumeaza 34 de saptamani.
Semestrul I este cuprins intre 14 septembrie 2020 si 29 ianuarie 2021, iar semestrul al II-lea intre 8 februarie si 18 iunie 2021.
Calendar vacante scolare 20202-2021:
Vacanta intrasemestriala pentru invatamant prescolar si primar - 26 octombrie - 1 noiembrie 2020
Vacanta de iarna - 23 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021
Vacanta intersemestriala - 30 ianuarie - 7 februarie 2021.
Vacanta de primavara va fi cuprinsa - 2 - 11 aprilie (Pastele Catolic) si 30 aprilie - 9 mai (Pastele Ortodox).
Vacanta de vara incepe pe 18 iunie 2021.
Prin exceptie de la prevederile anterior mentionate, pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar are 32 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 4 iunie 2021.
Pentru clasele a VIII-a, anul scolar are 33 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 11 iunie 2021, in timp ce pentru clasele din invatamantul liceal - filiera tehnologica, cu exceptia claselor terminale si pentru clasele din invatamantul profesional, anul scolar are 37 de saptamani de cursuri.
Noul an scolar, in conditii de pandemie
Criteriul epidemiologic in baza caruia unitatile/institutiile de invatamant au stabilit unul dintre cele 3 scenarii a fost rata incidentei cumulate, respectiv numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
Scenariul 1 (0 - 1 cazuri) prevede participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie, scenariul 2 (1 - 3 cazuri) - participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie si revenirea partiala (prin rotatie de 1-2 saptamani) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu si liceu, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie.
Scenariul 3 (3 - 50 de cazuri) prevede participarea tuturor prescolarilor si elevilor la activitati/lectii online.
Potrivit MEC, accesul parintilor/apartinatorilor in spatiul interior al gradinitei nu va fi permis, iar copiii vor fi preluati de la poarta unitatii de invatamant de catre o persoana desemnata de director si, in acelasi mod, la final, vor fi condusi spre iesire, prevede Ghidul pentru prescolari postat pe platforma educatiecontinua.edu.ro.
Ghidul metodologic recomanda folosirea mai multor usi de acces, daca exista, iar in cazul in care aceasta separare nu este posibila, respectarea distantarii fizice a persoanelor care intra in institutia de invatamant.
De asemenea, se poate intra esalonat la intervale orare stabilite in functie de zone sau de cladiri (aripi, etaj etc.).
Pentru gradinite, este mentionata realizarea unor trasee bine delimitate si semnalizate in incinta unitatii de invatamant (chiar si in sala de grupa) si in spatiul aferent din curte.
Totodata, in salile de grupa vor trebui sa fie maximum 20 de copii cu 2 adulti.
"Conducerea unitatii de invatamant se va asigura ca exista o lista de persoane de rezerva pentru inlocuirea personalului in situatiile speciale de imbolnavire sau de suspiciune de imbolnavire cu SARS-CoV-2 (pensionari, suplinitori, studenti ai facultatilor de pedagogie etc.)", se arata in ghid.
La gradinitele cu program normal (5 ore/zi), copiii vin cu pachetelul de mancare de acasa si acesta este servit, de regula, la ora 10,00.
Cand se inchid clasele
"La aparitia unui caz confirmat de imbolnavire de COVID-19 intr-o clasa din unitatea de invatamant - se suspenda cursurile scolare ale clasei respective pentru o perioada de 14 zile. in situatia in care intr-o sala de clasa isi desfasoara cursurile scolare 2 clase (dimineata, respectiv dupa-amiaza), se vor suspenda cursurile doar pentru clasa in care a fost confirmat cazul COVID-19. La aparitia a trei cazuri confirmate de imbolnavire cu COVID-19 in clase diferite, se suspenda cursurile scolare ale unitatii de invatamant pe o perioada de 14 zile, de la data la care a debutat ultimul caz", mai prevede ghidul metodologic.
Totodata, acolo unde procesul instructiv-educativ se desfasoara in schimburi, este necesara o pauza de 1-2 ore intre schimburi, pentru realizarea curateniei, dezinfectiei si aerisirii spatiilor.
Pauzele dintre ore la scolile in care cursurile se vor desfasura dupa primele doua scenarii vor fi de 5 minute numai pentru schimbarea claselor de catre cadrele didactice, iar orele vor fi de 55 de minute, prevede Ghidul pentru invatamantul gimnazial si liceal publicat pe site-ul educatiacontinua.edu.ro.
Astfel, in intervalul de 55 de minute, fiecare clasa, conform unei organizari la nivel de palier (zona deservita de o toaleta), va avea o pauza de 10-15 minute.
"Pauzele dintre ore vor fi de cinci minute, numai pentru schimbarea claselor, de catre cadrele didactice, iar orele vor fi de 55 de minute. in acest interval de 55 de minute, fiecare clasa, conform unei organizari la nivel de palier (zona deservita de o toaleta) va avea o pauza de 10-15 minute. Pauzele vor fi organizate astfel incat sa nu se intersecteze elevii de la clase diferite si folosirea toaletelor sa fie facuta in conditii de distantare. Pentru elevii care nu merg la toaleta, in aceste pauze individualizate pentru fiecare clasa, cadrul didactic va organiza activitati recreative in clasa sau, daca este posibil, fara intersectarea cu alte clase, in aer liber, activitati care sa includa miscare", se arata in ghid.
Totodata, personalul didactic si nedidactic va supraveghea circulatia elevilor si a cadrelor didactice pentru respectarea distantarii fizice si a tuturor masurilor, astfel incat sa nu existe apropiere intre elevi din clase diferite, respectiv cadre didactice si elevi in afara salilor de clasa.
Toate cadrele didactice vor folosi agende, unde vor inregistra notele si absentele elevilor, iar transferul acestor inregistrari in cataloagele claselor se face dupa un program stabilit la nivelul unitatii de invatamant, pentru reducerea riscurilor asociate unei aglomerari de cadre didactice in cancelarii si a atingerii cataloagelor de catre diferite cadre didactice pe parcursul aceleiasi zile.
Nicolae Capatana 15 Sep. 2020 10:46:47
Daca se mai adauga si cele 2 intreruperi planificate, dar pentru care pana acum nu se stie durata lor, din cauza alegerilor 27 septembrie si 6 decembrie se poate spune ca anul acesta va fi putina scoala in multa, multa vacanta !!!