Iata cateva exemple utile de moduri in care putem optimiza felul in care ne petrecem timpul si maniera in care planificam ceea ce avem de facut de la o zi la alta.
1. Stabiliti ce e mai important pentru voi. O astfel de lista in care prioritizati sarcinile de lucru este esentiala pentru ca va ajuta sa va concentrati mai bine. E important sa identificati ce e mai urgent si ce trebuie rezolvat mai intai pentru a diminua stresul si pentru a lucra in mod eficient.
2. Folositi tehnologia in avantajul dumneavoastra, fara a face insa abuz de interactiunea digitala care poate avea si efecte negative. Astfel, e important sa vedeti ce fel de aplicatii sau pagini web va pot ajuta pentru a va indeplini munca mai usor si mai eficient.
3. Cumparati un organizator sau o agenda care include si un sistem de planificare zilnica mult mai bine structurata fata de pagina obisnuita a unei agende. Astfel va puteti organiza mult mai bine ziua de lucru sau obiectivele pe anumite perioade de timp, saptamanal, lunar sau semestrial.
4. Cereti ajutorul atunci cand nu stiti ceva, colaborati atunci cand exista aceasta posibilitate, documentati-va si asigurati-va ca obtineti cele mai bune rezultate. Incercati sa faceti o analiza a resurselor pe care le aveti la indemana si nu uitati de resurse precum bibliotecile publice.
5. Nu va supraincarcati si nu stabiliti de la inceput de an mai mult decat puteti realiza fizic in urmatoarea perioada. La fiecare inceput de an avem tendinta de a ne propune si obiective nerealiste din dorinta de a recupera ce nu am reusit sa indeplinim anul trecut.
6. Identificati acele obiceiuri sau moduri de a va petrece timpul la care puteti renunta in noul an pentru a va putea indeplini mai usor obiceiurile. Poate ca stiti deja ca unele activitati nu va aduc niciun beneficiu pe termen lung, iar acestea sunt acele obiceiuri la care puteti renunta.
7. Nu uitati sa mancati sanatos, sa dormiti suficient si sa faceti exercitii fizice. Din pacate, practicarea unui sport in mod regulat sau a activitatilor fizice diverse nu este in rutina celor mai multi dintre noi, iar acest lucru se reflecta in probleme de sanatate care ar fi putut fi evitate. Sedentarismul este un pericol major pentru sanatate. Faceti zilnic sau de 4-5 ori pe saptamana un sport care va avea beneficii majore pentru sanatatea fizica si mentala.
8. Verificati-va progresul cerand ajutorul unor alti profesori care va pot indruma in aceasta etapa. Aceasta latura a muncii poate fi indeplinita periodic pentru a va asigura ca sunteti pe drumul cel bun si pentru a obtine astfel cele mai bune rezultate si pentru a va mentine productivitatea la cote inalte.
9. Nu eliminati ceea ce va aduce bucurie. Atunci cand ne concentram doar pe indeplinirea unor obiective anume, exista posibilitatea sa uitam de ceea ce ne aduce bucurie in viata de zi cu zi. Astfel, nu eliminati obiceiurile care va ajuta sa va relaxati si care va aduc bucurie deoarece sunt o parte esentiala a unei vieti echilibrate si productive.
10. Invatati de la cei care sunt mai buni in acest domeniu si continuati sa va documentati apeland la carti noi publicate in domeniu, la studii de specialitate, la grupuri de lucru si orice alte resurse va pot ajuta in aceasta arie. In felul acesta veti fi mereu motivati si inspirati sa lucrati cu spor si sa va cresteti astfel productivitatea.