Sedintele cu parintii trebuie sa se axeze pe influentarea modului in care parintii inteleg sa-si indeplineasca rolul lor in procesul educational.
In Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), in vigoare de la 1 septembrie 2022, exista mai multe capitole care se refera la parintii elevilor.
Capitolul III din ROFUIP 2022 se refera exclusiv la Adunarea generala a parintilor. Potrivit actului normativ, Adunarea generala a parintilor (sedintele cu parintii) se convoaca ori de cate ori este nevoie si este valabil intrunita in prezenta a jumatate plus unu din totalul parintilor sau reprezentantilor legali ai copiilor/ elevilor din grupa/ clasa respectiva si adopta hotarari cu votul a jumatate plus unu din cei prezenti.
In Adunarea Generala a Parintilor se discuta problemele generale ale colectivului de copii/ elevi, si nu situatia concreta a unui copil/elev. Situatia unui copil/elev se discuta individual, numai in prezenta parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal al copilului/elevului respectiv.
Extras din ROFUIP 2022 - CAPITOLUL III: Adunarea generala a parintilor
Art. 165
(1)Adunarea generala a parintilor este constituita din toti parintii sau reprezentantii legali ai copiilor/elevilor de la grupa/formatiunea de studiu.
(2)Adunarea generala a parintilor hotaraste cu privire la sustinerea cadrelor didactice si a echipei manageriale a unitatii de invatamant privind activitatile si auxiliarele didactice si mijloacele de invatamant utilizate in demersul de asigurare a conditiilor necesare educarii copiilor/elevilor.
(3)In adunarea generala a parintilor se discuta problemele generale ale colectivului de copii/elevi, si nu situatia concreta a unui copil/elev. Situatia unui copil/elev se discuta individual, numai in prezenta parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal al copilului/elevului respectiv.
Art. 166
(1)Adunarea generala a parintilor se convoaca de catre educatorul-puericultor/ educator/ invatator/ institutor/ profesorul pentru invatamantul prescolar/ primar/ profesorul diriginte, de catre presedintele comitetului de parinti al clasei sau de catre 1/3 din numarul total al membrilor sai.
(2)Adunarea generala a parintilor se convoaca ori de cate ori este nevoie, este valabil intrunita in prezenta a jumatate plus unu din totalul parintilor sau reprezentantilor legali ai copiilor/ elevilor din grupa/ clasa respectiva si adopta hotarari cu votul a jumatate plus unu din cei prezenti.