Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” a transmis pe pagina oficiala de Facebook mai multe imagini de la protest, precum si lista de revendicari catre Guvernul Romaniei.
Mesajul transmis de Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”
"Solicitam Guvernului Romaniei sa intreprinda demersuri pentru:
1. Cresteri salariale pentru a face fata cresterii costului vietii; lucratorii trebuie sa primeasca o parte echitabila din castigurile rezultate din productivitatea muncii lor; masuri de promovare a negocierilor colective, ca fiind cea mai buna modalitate de a obtine o remuneratie corecta intr-o economie durabila. Valoarea reala a salariilor minime legale in Europa a scazut in medie cu 4,8% in acest an, reprezentand cea mai mare scadere a salariilor minime reale din acest secol si lasand milioane de lucratori sa lupte pentru a-si permite cele mai elementare costuri de viata, cum ar fi hrana, chiria si energia.
2. Compensatii pentru persoanele care au dificultati in a-si plati facturile la utilitati/ energie/ chirie, pentru a-si asigura conditiile de trai decente, precum si dreptul la hrana, toate acestea fiind drepturi ale omului si trebuind protejate. Aproximativ 9,5 milioane de lucratori in U.E. au avut deja dificultati in a-si plati facturile la energie, inainte de inceperea crizei costului vietii. Pana in iulie anul acesta, costul gazului si al electricitatii a crescut cu 38% in Europa, fata de anul trecut, iar costul continua sa creasca. Aceasta si costurile in crestere ale alimentelor si ale altor bunuri esentiale forteaza milioane de lucratori sa faca alegeri dureroase si ii imping pe multi in saracie.
3. Plafonarea pretului la energie/gaze, in special pentru persoanele fizice, precum si aplicarea unei taxe suplimentara pe profiturile excesive ale companiilor din aceste domenii, pentru a nu li se permite sa speculeze aceasta criza, coroborate cu alte masuri pentru a impiedica marile corporatii sa-si mute profiturile in paradisuri fiscale, cum ar fi reducerea dividendelor si pentru a preveni speculatiile privind pretul alimentelor.
4. Aplicarea de masuri nationale si europene de sprijin anticriza pentru protejarea veniturilor si locurilor de munca in industrie, servicii si sectorul public si pentru finantarea masurilor sociale pentru a putea face fata acestei crize si proceselor de tranzitie justa.
5. Reformarea functionarii pietei energetice a Uniunii Europene. Recunoasterea faptului ca energia este un bun public, precum si nevoia de investitii pentru a aborda cauzele fundamentale ale crizei, cum ar fi investitiile insuficiente in energia verde si consecintele privatizarii in acest sector.
6. Deschiderea spre un dialog constructiv cu sindicatele pentru elaborarea si implementarea de masuri privind aceasta criza, constienti fiind de gravitatea si urgenta situatiei".