UPDATE: Comisia de invatamant a Senatului si Comisia juridica au dat raport comun de admitere a proiectului de lege care are ca obiectiv acordarea statutului de autoritate publica profesorilor. Raportul cu amendamentele admise urmeaza sa fie dezbatut în Senat, for legislativ decizional în acest caz, cu propunere de adoptare.
In urma cu peste trei ani a fost depusa, la propunerea sindicalistilor din invatamant, o initiativa legislativa privind protectia cadrelor didactice, care le-ar acorda acestora statut de autoritate publica. Dupa ce a trecut tacit de Camera Deputatilor, acest proiect de lege s-a blocat la Senatul Romaniei.
Acum Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a facut un apel la senatori sa voteze, in perioada imediat urmatoare, legea prin care se ofera protectie cadrelor didactice in indeplinirea atributiilor specifice functiei.
"Cazul recent de la scoala Badulesti - Dambovita al directorului batut si amenintat cu moartea de un parinte, cazul de la Ploiesti in care o profesoara a fost injunghiata de un fost elev sunt exemple mediatizate, de agresiuni care au avut loc in cadrul unitatilor de invatamant asupra cadrelor didactice. si sunt foarte multe alte cazuri de agresiuni asupra cadrelor didactice care nu sunt cunoscute de opinia publica. Violenta din scoli este o realitate si o problema extrem de grava. De aceea, am cerut parlamentarilor din Senatul Romaniei sa ia in dezbatere, cat mai repede posibil, acest proiect de act normativ, pentru a demonstra ca ii respecta pe colegii nostri din unitatile de invatamant si ca sunt interesati fata de ceea ce se intampla in mediul scolar", a declarat Simion Hancescu, presedinte FSLI, citat de
news.ro.
FSLI spune ca, dupa aprobare, aceasta lege va deveni "un scut de protectie" pentru cadrele didactice.
Mai exact, daca personalul didactic va capata statut de autoritate publica,va beneficia, ca si in cazul angajatilor Ministerului de Interne si din Justitie, de protectie in fata abuzurilor venite din partea elevilor sau a parintilor acestora. Prin urmare, orice injurie, amenintare, agresiune de orice fel vor fi sanctionate conform legii. In cazul unei infractiuni indreptate impotriva unui cadru didactic, urmarirea penala se va efectua in mod obligatoriu de catre procuror.
Pe de alta parte, Consiliul National al Elevilor (CNE) declara ca nu este de acord cu adoptarea acestui proiect de lege, deoarece "respectul si colaborarea dintre cei mai importanti actori de pe scena invatamantului – elevii si profesorii – trebuie construit natural, aceasta lege blocand respectul organic care ar putea fi nutrit in comunitatile scolare", declara acestia prin intermediul unui comunicat.
"Nu consideram deloc benefica acordarea statutului de autoritate publica profesorilor, intrucat suntem de parere ca respectul pe care acestia si-l doresc din partea elevilor si parintilor, respect absolut necesar pentru buna desfasurare a actului instructiv-educativ, nu poate fi reglementat printr-o lege", adauga reprezentantii CNE.
Pentru ca profesorii sa primeasca statutul de autoritate publica, senatorii trebuie sa voteze pozitiv initiativa legislativa, iar aceasta sa fie publicata in Monitorul Oficial.